Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje: Odobravanje bolničke medicinske rehabilitacije za bolesti dišnog sustava

Koje su bolesti uvrštene u Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja za bolničko liječenje medicinskom rehabilitacijom i fizikalnom terapijom u kući?

 

"Dijagnoze za koje se odobrava bolničko liječenje medicinskom rehabilitacijom i fizikalnom terapijom definirane su Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja za bolničko liječenje medicinskom rehabilitacijom i fizikalnom terapijom u kući, u okviru kojeg je i objavljen i Popis bolesti, bolesnih stanja i posljedica ozljeda za odobravanje bolničke medicinske rehabilitacije", istaknuto je iz Direkcije Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Službe za odnose s javnošću.

Također je dostavljen popis bolesti, bolesnih stanja i posljedica ozljeda za odobravanje bolničke medicinske rehabilitacije.

Kao što smo već najavili u prvom dijelu, u nastavcima smo objavili tekstove vezano za:

- bolesti živčanog sustava;

- bolesti mišićno-koštanog sustava i vezivnog tkiva

- ozljede – prijelomi

- bolesti cirkulacijskog sustava

U ovom, petom nastavku donosimo popis bolničke medicinske rehabilitacije kod bolesti dišnog sustava, uz specijalnost doktora koji predlaže – pedijatar, internist, pulmolog:

Kronična opstruktivna plućna bolest, J44 – medicinska dokumentacija: povijest bolesti, spirometrija, acidobazni status, alergološka i imunološka obrada; uvjeti odobravanja: početna, odnosno održavajuća, samo djeca do 18. godine, ne više od jedanput u godini, ovisno o kliničkom statusu.

Asthma bronchale, J45 – medicinska dokumentacija: povijest bolesti, spirometrija, acidobazni status, alergološka i imunološka obrada; uvjeti odobravanja: početna, odnosno održavajuća, samo djeca do 18. godine, ne više od jedanput u godini, ovisno o kliničkom statusu.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti