Europski tjedan mobilnosti: ZET-ova edukacija o specifičnostima prijevoza osoba s invaliditetom

Grad Zagreb uvijek je bio među deset odabranih gradova koji su prezentirali najkvalitetniji program i trajne mjere vezane za mobilnost, dok je 2012. godine osvojio prvo mjesto i prestižnu nagradu Mobility Awards 


Grad Zagreb i ove se godine uključio u Europski tjedan mobilnosti, manifestaciju koja se svake godine obilježava od 16. do 22. rujna u organizaciji Europske komisije, s ciljem da se potakne lokalne vlasti na uvođenje i promicanje mjera održivog prijevoza te pozvalo stanovnike da isprobaju alternative korištenju automobila.
Svako izdanje Europskog tjedna mobilnosti posvećeno je određenoj temi, a ove se godine promovira pod motom 'Kombiniraj i kreni' i motivira nas na razmišljanje o načinu prijevoza koji je za nas najprikladniji. Glavni cilj ovogodišnjeg izdanja Europskog tjedna mobilnosti je potaknuti ljude da iskušaju raličita rješenja mobilnosti koja su im ponuđena u njihovim gradovima, kako bi se promijenilo uvriježeno mišljenje da su osobni automobili jedina prikladna mogućnost prijevoza. 
Ova manifestacija obilježava se u više od 2.000 europskih gradova, a o uspjehu akcije govori i činjenica da je Grad Zagreb uvijek bio među deset odabranih gradova koji su organizirali najkvalitetniju kampanju te prezentirali najkvalitetniji program i trajne mjere, dok je 2012. godine osvojio prvo mjesto i prestižnu nagradu Mobility Awards 2012. 
Svoj doprinos obilježavanju Europskog dana mobilnosti i ove će godine dati ZET održavanjem edukacija o specifičnostima prijevoza osoba s invaliditetom (ulaz u vozilo, korištenje rampe, glasovne najave, komunikacija) te komunikaciji s osobama s invaliditetom u javnom gradskom prijevozu, uz praktične primjere na vozilima (tramvaj, autobus, vozilo za prijevoz osoba s invaliditetom).
Za djecu vrtićke dobi bit će organizirane vožnje niskopodnim tramvajem na relacijama Črnomerec – Dubrava i Prečko – Borongaj, a u sklopu programa 'Gdje tramvaji spavaju', naši najmlađi sugrađani posjetit će spremišta tramvaja Remiza i Dubrava gdje će za njih biti organizirana prezentacija i radionica.
Vrhunac Europskog tjedna mobilnosti je 'Dan bez automobila', koji se tradicionalno obilježava 22. rujna. Tog dana od 8 do 20 sati, promet gradskim središtem bit će dopušten isključivo vozilima javnog gradskog prijevoza, specijaliziranim vozilima za prijevoz osoba s invaliditetom, kao i interventnim, komunalnim i taksi vozilima.
Anita Blažinović

 

Povezane vijesti