UIR ZAGREBA: Besplatne listopadske aktivnosti najveće udruge koja okuplja osobe s invaliditetom

Udruga invalida rada Zagreba je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge

 

Udruga invalida rada Zagreba (UIR Zagreba) tijekom listopada 2018. godine pripremila je niz akcija, kako bi omogućila što više aktivnosti svojim brojnim članovima.

Prijave su moguće na telefon 01/4876294, putem e-pošte: anita@uir-zagreb.hr; stanko@uir-zagreb.hr, ili osobno u prostorijama UIR Zagreba.

U klupskim prostorijama Udruge u tijeku je izložba foto radova članice Branke Trzun-Makek pod nazivom 'Skitnica', koja se može pregledati tijekom listopada i studenog svakog radnog dana od 8 do 20 sati. Ulaz je slobodan za sve.

U utorak, 16. listopada u 15,00 sati, povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, pravnik UIR-a Zagreba Joško Matić, mag. iur., održat će predavanje na temu 'Socijalna prava u Republici Hrvatskoj.

U srijedu, 24. listopada u 14,30 sati, Karla Dragica Pongrac, članica UIR-a  Zagreba, ujedno i volonterka u UIR-u Zagreba, održat će predavanje na temu 'Sukobom do mira?'.

Učenje talijanskog jezika započelo je za početnike, bez prethodnog znanja, od 1. listopada, a održava se svakog ponedjeljka od 12,30 do 13,30 sati, a za naprednije, s usvojenim osnovama, započelo je 3. listopada te će se održavati svake srijede od 12,30 do 13,30 sati. Trenutno su u obje grupe slobodna još tri mjesta za prijavu. Prijave su obavezne kod Anite ili Stanka, 01/4876294, anita@uir-zagreb.hr, stanko@uir-zagreb.hr. Prednost upisa u grupu imaju članovi koji nikad nisu sudjelovali na radionici učenja jezika u okviru aktivnosti UIR-a Zagreba.

Od početka mjeseca članovi se također mogu uključiti u sljedeće aktivnosti:

- korektivna gimnastika, dva puta tjedno u jednoj od pet grupa u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima;

- kineziterapija, dva puta tjedno u jednoj od dvije grupe;

- foto grupa, srijedom od 12,00 do 14,00 sati, gdje imaju priliku upoznati se s mogućnostima digitalne fotografije te ovjekovječiti bitne trenutke;

- crtanje i slikanje, četvrtkom od 14,00 do 16,00 sati, gdje se imaju priliku prepustiti slobodi pokreta kista i pokazati svoju umjetničku stranu, uz učenje različitih tehnika crtanja i slikanja;

- kreativno likovna radionica/ručni radovi, četvrtkom od 16,00 do 18,00 sati, gdje mogu izraziti kreativnost i pustiti mašti na volju pri izradi različitih radova;

- knjiga-tihi prijatelj, prvog i trećeg četvrtka u mjesecu od 15,30 do 17,00 sati;

- folklor, petkom od 17,30 do 19,00 sati.

Pozivaju se svi članovi koji znaju svirati harmoniku ili klavijature da se priključe na radionicu folklora.

Svi zainteresirani članovi UIR Zagreba za željenu radionicu mogu javiti kod Anite ili Stanka ili osobno u prostorijama UIR Zagreba.

Na službenoj stranici Udruge istaknuto je također da se traže članovi UIR-a Zagreba ili volonteri koji znaju svirati neki od instrumenta, kako bi se priključili radionici folklora ili pjevačkom zboru kao pratnja. Instrumente koje UIR Zagreba može osigurati su  gitara, klavijature, saksofon i harmonika. Iako nije uvjet, poželjno je da volonter posjeduje znanje solfeggia.

Vezano za E-čitaonicu, Udruga je uvela novost – u klupskim prostorijama za članove je osigurano računalo s besplatnim pristupom internetu svakog radnog dana, osim četvrtka, u vremenu od 11 do 14 sati.

- Dođite i uključite se u virtualni svijet, provjerite svoju elektroničku poštu, pročitajte novine, pretražite oglase, uključite se u neku od društvenih mreža, pretražite informacije vama zanimljive tematike ili pak napišite kakav dopis ili pismo - poručuju iz Udruge.

Preventivno-zdravstvena akcija je akcija u okviru koje članovi imaju priliku besplatno testirati razine kolesterola, glukoze i triglicerida u krvi te izmjeriti krvni tlak. Održava se u klupskim prostorijama, ulaz sa dvorišne strane, svakog drugog utorka u vremenu od 8 do 10 sati. Svaki član testiranje može obaviti potpuno besplatno jednim dolaskom u razdoblju od tri mjeseca. Nakon 11. rujna, 25. rujna i 9. listopada, akcije slijede 23. listopada, 6. i 20. studenog te 4. i 18. prosinca.

Sve su aktivnosti za članove UIR Zagreba besplatne.

Dio aktivnosti UIR Zagreba sufinanciran je od strane Grada Zagreba i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Udruga invalida rada Zagreba je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

Klaudija Klanjčić