DOBRA VIJEST: Ministar Pavić Labtexu uručio rješenje o statusu prve integrativne radionice za osobe s invaliditetom

Saborska zastupnica Ljubica Lukačić izrazila je veliko zadovoljstvo osnivanjem prve integrativne radionice te istaknula da uskoro očekuje osnivanje novih


Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić obišao je proizvodni pogon tvrtke Labtex d.o.o tijekom kojeg je uručio rješenje o ostvarivanju statusa integrativne radionice. Time je ta tvrtka, nakon pozitivnog mišljenja Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, postala prva integrativna radionica za zapošljavanje osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj.
Integrativna radionica je ustanova ili trgovačko društvo, koje zapošljava osobe s invaliditetom na temelju nalaza i mišljenja centra za profesionalnu rehabilitaciju, kojim je utvrđeno da zbog svog invaliditeta mogu postići od 30 do 70 posto očekivane radne učinkovitosti.
Integrativna radionica mora imati zaposleno najmanje 40 posto osoba s invaliditetom u odnosu na ukupan broj zaposlenih. Osobama s invaliditetom zaposlenim u integrativnoj radionici mora se, u obavljanju poslova osigurati stručna podrška, nadzor i vodstvo stručnih radnika koji rade u integrativnoj radionici, te zbog toga u integrativnim radionicama rade stručni radnici i radni instruktori. Uz to, integrativne radionice dužne su najmanje 75 posto ostvarenog dobitka namijeniti za povećanje osnovnog kapitala društva ili ga koristiti za investicije u osnovna sredstva koja su povezana s radom osobe s invaliditetom, poboljšanje radnih uvjeta za zaposlene osobe s invaliditetom, obrazovanje, i osposobljavanje, te druge razvojne namjene koje osiguravaju veću zapošljivost osoba s invaliditetom.
Tijekom obilaska pogona ministar Pavić istaknuo je napore koje ova Vlada ulaže u integraciju osoba s invaliditetom, podsjetivši da će s 1. siječnjem ove godine centre za profesionalnu rehabilitaciju preuzeti država što će omogućiti njihov daljnji razvoj i jačanje, posebice u pogledu ubrzavanja i lakšeg uključivanja nezaposlenih osoba s invaliditetom u profesionalnu rehabilitaciju, ali i na tržište rada.
- Ovo je veliki dan i za vas i za nas. Prvi ste i inovativni, imate viziju što i na koji način želite raditi. Želim vam puno uspjeha u radu i integraciji osoba s invaliditetom. S naše strane imat ćete potporu i partnerstvo - izjavio je ministar Pavić i najavio nove natječaje za integrativne radionice vrijedne oko 10 milijuna kuna.
Saborska zastupnica Ljubica Lukačić izrazila je veliko zadovoljstvo osnivanjem prve integrativne radionice te istaknula da uskoro očekuje osnivanje novih.
Ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc istaknula je da je do današnjeg uručivanja bio dug put, da je Zakon već 2013. omogućio osnivanje integrativnih radionica, ali je to zbog brojnih administrativnih prepreka bilo samo slovo na papiru.
- Uz zalaganje i pomoć ministra Pavića i zastupnice Lukačić izmijenili smo Zakon i donijeli nove pravilnike čime smo otvorili vrata osnivanju prve integrativne radionice. Ovo je početak predivne priče, ne samo na razini vaše tvrtke nego na razini novog sustava zapošljavanja osoba s invaliditetom - kazala je ravnateljica Benc.
Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić istaknula je da Labtex može biti primjer brojnim drugim institucijama i da je veseli što je Grad Zagreb mjesto u kojem je otvorena prva integrativna radionica u kojoj su osobe s invaliditetom pronašle posao i u kojoj će moći pokazati koliko toga mogu napraviti.
- Ovo što danas možete vidjeti produkt je želje i napornog rada. Našim sredstvima i uz pomoć države u dvije godine uspjeli smo realizirati naš plan. Želja nam je u iduće tri godine uvesti nove tehnologije, zaposliti još ljudi, još osoba s invaliditetom. Zaista smo ponosni na to da smo prva integrativna radionica u Hrvatskoj - naglasio je Neven Mikša, jedan od osnivača Labtexa d.o.o.
Tvrtka Labtex d.o.o. je osnovana 2012. godine. Krajem 2016. su po Javnom natječaju ZOSI-a odobrena Posebna sredstva za program inovativnog zapošljavanja u iznosu od 1.500.000 kuna, te su iz tih sredstava nabavljeni strojevi za novi proizvodni program. Početkom 2017. godine je zaposlena prva osoba s invaliditetom, a u ovom trenu ih je zaposleno 6, dok je ukupni broj zaposlenih 11. Nadalje, početkom 2017. godine zapošljavaju i stručnog radnika (mr. psihologije), koji je stručna podrška zaposlenim osobama s invaliditetom.
Osnovna djelatnost tvrtke je proizvodnja radno-zaštitne odjeće, posteljnog rublja i drugih tekstilnih proizvoda za zdravstvene ustanove. Proizvodnja nije normirana, proizvodi se serijski.
Anita Blažinović