INSTITUT RUĐER BOŠKOVIĆ: Nosiva kardiološka dijagnostika uz pomoć umjetne inteligencije

Krajnji cilj projekta je implementacija akcelerometra u mobilni EKG uređaj i stvaranje mobilnog personaliziranog holtera koji će se spajati preko mobitela u budući sustav cloud servisa

 

Znanstvenici Centra za informatiku i računarstvo (CIR) Instituta Ruđer Bošković (IRB), zahvaljujući projektu Tetramax, financiranom iz programa Europske unije za istraživanje i inovacije - OBZOR 2020, sljedećih godinu dana radit će na razvoju personaliziranih EKG holtera za srčane bolesnike (HeartStep) koji bi trebao doprinijeti unapređenju praćenja dijagnoze srčanih bolesnika.

Projekt HeartStep odobren je znanstvenicima CIR-a u sklopu natječaja za financiranje eksperimenata prekograničnih transfera tehnologije europskog projekta Tetramax.

Holter je uređaj koji kontinuirano bilježi aktivnost srca za vrijeme uobičajenih dnevnih aktivnosti. Krajnji cilj projekta je implementacija akcelerometra u takav mobilni EKG uređaj i stvaranje mobilnog personaliziranog holtera koji će se spajati preko mobitela u budući sustav cloud servisa za pohranu i obradu podataka za trajno praćenje pacijenata sa srčanim manama preko nadležne medicinske ustanove.

- U uporabi već postoji medicinski certificirani SAVVY ECG senzor koji se pretvara u personalni holter s dodatnom analizom dinamike kretnje. Senzorski sklop bežično komunicira s mobitelom korisnika i šalje dalje podatke preko Interneta - kaže prof. dr. sc. Karolj Skala, koordinator projekta.

- CIR radi na razvoju tehnologije implementacije sustava koji će funkcionirati kao raspoređeni servis temeljen na Dew Computing koncepciji koja isprepleteno koristi lokalna računala (stolna i prijenosna računala, tablete i mobitele) i integralno cloud servise za pohranu podataka. U planu je analiza podataka i stvaranje strojne dijagnostike koristeći umjetnu inteligenciju – objašnjava Skala.

Ovaj projekt financira se sredstvima iz europskog programa OBZOR 2020 te širi mrežu partnerstva preko bilateralnih projekata koji se dodjeljuju na natječaju i financiraju se iz predviđenih sredstava projekta Tetramax. Cilj je projekta Tetramax motivirati znanstvene institucije iz drugih zemalja da uključe male i srednje poduzetnike u korištenju novih tehnologija.

Projekt HeartStep je dijelom proizašao iz prethodne suradnje s Institutom Jožef Štefan u okviru bilateralnog projekta Interactive Visual Analysis of Bio-signals. Znanstvenicima CIR-a ovaj put partneri na projektu su kolege iz slovenske tvrtke SAVING trgovina in storitve d.o.o.

Centar za informatiku i računarstvo IRB-a, pod vodstvom profesora Karolja Skale od 2003. godine, sudjelovao je u čak 20 europskih projekata, a ovo im je peti projekt financiran u sklopu programa OBZOR 2020.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti