Asistivni mobilni robot: Mali pomoćnik za osobe s invaliditetom

Asistivni mobilni manipulatori - asistivni mobilni roboti pružaju pomoć starijim i nemoćnim osobama, ljudima koji boluju od ALS-a te ljudima s određenim stupnjem invaliditeta

Georgia Institute of technology - ovo poznato sveučilište iz Amerike ima cilj poboljšati stvarne robote i ulagati u razvoj asistivne robotike da bi pomogli starijim i nemoćnim osobama. Njihova istraživanja su bazirana na komunikaciji između čovjeka i robota, strojnom učenju te na samim mobilnim manipulatorima. U istraživanju sudjeluju brojni stručnjaci iz područja biomedicine, elektrotehnike, strojarstva, računarstva. Osnivač i voditelj laboratorija je Charlie Kemp, 2007. godine.
Vrste asistivnih mobilnih robota iz Georgia Institute of technology
Dusty je pomoćni asistivni mobilni robot jednostavne građe kojemu je jedina svrha podizanje i spuštanje jednostavnih predmeta. Korisnik upravlja robotom pomoću daljinskog upravljača. Projekt je u izradi.
Asistivni robot EL-E - složenije građe od Dustya. Njegova namjena je vrlo slična, podizanje, spuštanje i premještanje objekata. Projekt je dovršen.
Komunikacija EL-E robota sa korisnikom je jednostavna. Osoba ima laserski pokazivač. Kada osoba laserom osvijetli objekt robot ga registrira pomoću filtra i ugrađene kamere. Tada korisnik laserom pokaže na određeno mjesto i daje robotu signal podizanja, spuštanja ili premještanja objekta.
Više o asistivnim mobilnim robotima možete saznati na stranici  http://www.riteh.uniri.hr/asistivna-tehnologija/  koju uređuju studenti Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.
Piše: Dean Vukajlović