ATAAC KONFERENCIJA: Asistivna tehnologija za kvalitetniji život osoba s invaliditetom

Na Konferenciji se prezentiraju različita komunikacijska pomagala, oprema za upravljanje pogledom, edukativne igračke, različite sklopke, oprema za alternativni pristup računalu, pomagala za terapijski rad, edukativni softver, uređaji za upravljanje okolinom, i još mnogo toga


U srijedu, 17. listopada, u zagrebačkom hotelu Westin, počela je trodnevna Konferencija o naprednoj tehnologiji za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Organizatori Konferencije su E – Glas, Tehnički fakultet Rijeka i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet iz Zagreba, a partner je Agencija za odgoj i obrazovanje. 
- Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet je organizator Konferencije već treću godinu i suradnja uspješno teče. Asistivna tehnologija označava mogućnost i pruža mogućnost osobama s različitim poteškoćama sudjelovanje u svakodnevnom životu, u učenju, u komunikaciji, druženju. Zadovoljstvo mi je vidjeti ovdje stručnjake različitih profila, iz zemlje i inozemstva. Vjerujem da će zajednički rad pridonijeti tome  da se  podrška onima kojima je potrebna provodi dalje.Tehnologija napreduje, važnost cjeloživotnog obrazovanja je ogromna i naš fakultet će kao i do sada pružati podršku – rekla je dekanica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Snježana Sekušak Galešev.


- Znamo koliko su odgoj, obrazovanje i zapošljavanje važni u životu svake osobe. Isto tako nastojimo da proces inkluzije utemeljimo u obrazovanju kroz različite oblike podrške da obrazovanje bude dostupno svakom djetetu, da se razvijaju njegovi potencijali i njegove osobitosti. Asistivna tehnologija kada je pravilno odabrana, timski procijenjena doprinosi učenju, samopouzdanju, samostalnosti i kvaliteti života. Imamo ključ budućnosti  za našu djecu, iskoristimo ga i osigurajmo različite vrste podrške – rekla je Nada Capar ispred Agencije za odgoj i obrazovanje
- Godine 2015. bio je prvi event u Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava, gdje je  profesorica Politano održala edukaciju o asistiivnoj tehnologiji te smo došli na ideju da napravimo nešto na razini konferencije. Sve ovo danas ne bi bilo moguće bez naših partnera, sponzora izlagača koji su došli iz raznih dijelova svijeta i koji prezentiraju tehnologiju na štandovima- rekao je Miroslav Vrankić, organizator Konferencije.
Konferencija se održava pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i brojnih partnera. Ove godine konferenciju kroz tri dana prati 1500 registriranih osoba, online predavanje prate ljudi iz cijelog svijeta.
Prvi dan Konferencije bio je tematski vezan uz korištenje asistivne tehnologije kod djece, u školi i općenito u  obrazovanju. Četvrtak je rezerviran za Potpomognutu komunikaciju, rehabilitaciju  i kako koristiti asistivnu tehnologiju  na radnom mjestu. U petak možete doznati sve o Senzornoj stimulaciji, autizmu i važnosti rane intervencije.
Za vrijeme konferencije svakog će se dana održavati radionice u trajanju od 60 minuta. Istovremeno će se održavati određen broj radionica zatvorenog tipa te će svatko imati prilike odabrati sebi najzanimljiviju.
Na ATAAC konferenciji bit će također izloženi posteri terapeuta koji u svom radu koriste asistivnu tehnologiju (AT) i/ili se bave potpomognutom komunikacijom.
Za vrijeme konferencije svi će sudionici imati pristup demonstracijskom prostoru gdje će biti moguće vidjeti i isprobati različita pomagala za osobe s invaliditetom, od asistivne tehnologije za pristup računalu do uređaja za potpomognutu komunikaciju.
U izložbenom prostoru svoje će proizvode predstaviti vodeći svjetski proizvođači asistivne tehnologije iz Engleske, Švedske, SAD-a, Njemačke, Austrije, Nizozemske, Finske i Hrvatske.
Prezentirat će se različita komunikacijska pomagala, oprema za upravljanje pogledom, edukativne igračke, različite sklopke, oprema za alternativni pristup računalu, pomagala za terapijski rad, edukativni softver, uređaji za upravljanje okolinom i još mnogo toga. Konferencija traje do petka, 19. listopada.
Anita Blažinović

 

Povezane vijesti