AUTIZAM I PROBAVA Novi upitnik bi mogao olakšati dijagnozu probavnih poremećaja kod djece s autizmom

Pojedinci s autizmom imaju četiri puta veću vjerojatnost takvih problema od ostatka populacije, ali oni mogu ostati nedijagnosticirani zato što su mnogi neverbalni

 

Djeca s autizmom često se bore s problemima u ponašanju, ali istraživači kažu da bi jednostavan novi upitnik mogao utvrditi je li uzrok zapravo drugi medicinski poremećaj.

17-djelni upitnik je osmišljen kako bi pomogao u otkrivanju gastrointestinalnih problema kod osoba s poremećajima iz autističkog spektra.

Pojedinci s autizmom imaju četiri puta veću vjerojatnost takvih problema od ostatka populacije, ali oni mogu ostati nedijagnosticirani, kažu istraživači. To je zato što su mnogi neverbalni ili imaju osjetilne poteškoće koje ih sprečavaju da iskomuniciraju izvor svoje nelagode.

- Gastrointestinalni problemi mogu biti bolni i onesposobljavajući, i mogu imati duboke posljedice na ponašanje djeteta - kaže Kara Gross Margolis, pedijatrijska gastroenterologinja i izvanredna profesorica pedijatrije u Vagelos College of Physicians and Surgeons Sveučilišta Columbia.

Margolis i njezini kolege razvili su upitnik predstavivši 131 roditelju djece s autizmom 35 pitanja o tome jesu li njihova djeca tijekom jela pokazivala znakove koji bi mogli ukazivati ​​na gastrointestinalne probleme.

Sva djeca su tada procijenjena od strane pedijatrijskih gastroenterologa koji nisu znali za odgovore roditelja.

U konačnici, istraživači su identificirali 17 pitanja koja su u 84 posto slučajeva mogla razlikovati djecu s uobičajenim gastrointestinalnim problemima, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Autism and Developmental Disorders.

Iako oko trećina djece koja su označena pomoću ovog upitnika na kraju nije imala gastrointestinalni poremećaj, znanstvenici iza studije tvrde da uspješnost upitnika od 80 posto znači da je valjan.

Istraživači navode da su u tijeku dodatna ispitivanja valjanosti upitnika, prenosi Disability Scoop.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti