NO LIMITS Udruga za promicanje turizma dostupnog i osobama s invaliditetom

"Trenutno smo u fazi izrade web stranice koja je zamišljena kao jedinstvena baza turističke ponude koja je u bilo kojem smislu prilagođena osobama s invaliditetom", kaže Ivana Delač Tomljenović

 

Udruga za promicanje dostupnog turizma No Limits je neprofitna udruga koja je osnovana 2018. godine s ciljem kreiranja jedinstvene baze turističke ponude za osobe s invaliditetom.

Iz dana u dan raste broj ljudi kojima putovanje ne predstavlja samo odmor i uživanje, već zahtjeva dodatan napor. Zbog nedostatka pouzdanih informacija o destinacijama, osobe s invaliditetom ne mogu isplanirati svoje putovanje kako bi ono prošlo bez određenih poteškoća. Zbog nedostatka tih informacija, izbjegavaju destinacije u kojima mogu naići na određene prepreke, bilo da se radi o prijevozu, smještaju, posjetu muzeju i slično.

- S obzirom na višegodišnji rad u turizmu i mnogobrojna pitanja vezana uz odmor koji bi bio prilagođen osobama s invaliditetom, postala sam svjesna nedostatka turističke ponude koja bi ljudima s invaliditetom omogućila da posjete određenu destinaciju i da provedu odmor bez nailaženje na ograničenja. Upravo to je bio razlog zbog kojega sam odlučila pokrenuti udrugu čiji osnovni cilj je promicanje turističke ponude koja je dostupna svima, jer dostupan turizam ne znači da je dostupan samo osobama s invaliditetom i da isključuje druge osobe. Osim osoba s invaliditetom, tu su starije osobe, obitelji s malom djecom, osobe s nekim oblikom privremene nesposobnosti kretanja i mnoga druga stanja koja zahtijevaju "dostupniji" pristup. To može biti fizički pristup nekom objektu, ili mogućnost prilagođene prehrane u hotelu u kojoj gost boravi. Dostupan turizam treba biti dostupan baš svakom čovjeku i u tom smjeru treba razvijati turističku ponudu u Hrvatskoj - kaže Ivana Delač Tomljenović, predsjednica Udruge No Limits

Sljedeće godine su u planu radionice namijenjene turističkim djelatnicima i ostalim dionicima u turizmu kako bi ih se osvijestilo o potrebi prilagođavanja turističke ponude osobama s posebnim potrebama. Daljnje aktivnosti će se usmjeravati prema obogaćivanju turističke ponude osobama s posebnim potrebama.

- S obzirom na to da je ovo oblik turizma koji nije dovoljno razvijen, vrlo je teško, ili gotovo nemoguće, pronaći destinaciju na području Hrvatske koja je u potpunosti primjerena za osobe s invaliditetom, odnosno osobama sa specifičnim potrebama. Da bi putovanje u potpunosti bilo dostupno, ono mora uključivati sve dostupne usluge, od prijevoza, smještaja, posjeta restoranima, kulturnim i prirodnim znamenitostima, odnosno pristup svim sadržajima koji čine jedno putovanje cjelovitim - objašnjava Delač Tomljenović.

- Iako smo turistička zemlja, ponuda za osobe s invaliditetom je izuzetno mala. Samo u Republici Hrvatskoj je više od 500.000 osoba s nekim oblikom invaliditeta. Procjenjuje se da će do 2020. godine na području Europe biti 154,6 milijuna osoba s invaliditetom, što znači da će ovaj oblik turizma i dalje rasti - dodaje.

- Trenutno se procjenjuje da u svijetu više od 30 posto populacije ima određeno ograničenje, bilo da se radi o trajnoj ili privremenoj nesposobnosti. 20 posto populacije čine osobe s invaliditetom, 8 posto populacije su starije osobe, 3 posto su obitelji s malom djecom, a tu su i osobe s privremenom nesposobnosti čiji broj nije poznat - kaže predsjednica udruge i ističe kako razvoj dostupnog, odnosno pristupačnog turizma ima mnogobrojne pozitivne učinke kao što su povećanje socijalne uključenosti, učinak na zdravlje osoba s invaliditetom, smanjenje sezonalnosti smještajnih i ugostiteljskih objekata i povećanje zaposlenosti u receptivnim područjima, uz ostalo.

Projekt No Limits obuhvaća turiste, ali i lokalno stanovništvo određene destinacije koje zbog određenog invaliditeta ima potrebu za informacijama o dostupnosti određenim objektima i lokalitetima.

Hrvatska je, kaže  Delač Tomljenović, zemlja koja ima velik turistički potencijal, te je izuzetno poželjna turistička destinacija. Da bi ostala poželjna turistička destinacija, potrebno je pratiti potrebe tržišta, a  jedna od takvih potreba je svakako turizam za osobe s invaliditetom.

- Trenutno smo u fazi izrade web stranice www.updt-nolimits.hr koja je zamišljena kao jedinstvena baza turističke ponude koja je u bilo kojem smislu prilagođena osobama s invaliditetom. Ovim putem pozivamo sve pravne i fizičke osobe da svoju ponudu objave na web stranici. Članstvo u udruzi, te objavljivanje ponude na web stranici je besplatno za prvu godinu članstva, odnosno objavljivanja. Također, pozivamo sve zainteresirane pravne i fizičke osobe da se uključe u naš rad jer jedino zajedničkim radom možemo doći do željenog cilja – poručuje Ivana Delač Tomljenović.

Kontaktirati Udrugu možete na updt.nolimits@gmail.com, http://www.updt-nolimits.hr/ ili putem Facebook stranice https://www.facebook.com/updtnolimits/?modal=admin_todo_tour.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti