APEL ZA POMOĆ Vanesa Dolenec hitno treba na operaciju mjehura i transplantaciju bubrega

Sve zahvate i bolničke troškove, kako nam je kazala majka Kruna, pokrit će HZZO, ali potrebno je skupiti novac za avionske karte i smještaj, jer će u SAD-u boraviti do svibnja sljedeće godine

 

Vanesa Dolenec je 14-godišnja djevojka iz Koprivnice, koja je rođena bez jednog bubrega, mjehura, debelog crijeva, a kirurški su joj odstranili dvije maternice i dvije rodnice. Svaki drugi dan odlazi na Rebro na hemodijalizu, gdje su joj ranije liječnici raznim metodama pokušavali proširiti mjehur, a da bi djevojčica mogla imati donekle normalan život, potrebna joj je operacija mjehura i transplantacija bubrega.

Njezina majka Kruna s njom provodi vrijeme u bolnici, a nakon što se i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zauzela za Vanesnim slučaj, stvari su se konačno pomakle s mrtve točke i Vanesa ima termin u urološkom centru u Cincinnatiju (bolnica Cincinnati Children's) u SAD-u, i to 26. studenog.

U SAD-u Vanesu čeka niz operacija, poput proširivanja mjehura, uvođenja katetera i, ovisno o stanju nakon toga, transplantacija bubrega. Sve zahvate i bolničke troškove, kako nam je kazala majka Kruna, pokrit će HZZO, no tu mukama za obitelj Dolenec, nažalost, nije kraj.

- Sad trebam skupiti novac za avionske karte, vize i smještaj jer sve to moramo platiti sami. Prema dogovoru s liječnicima, Vanesa tamo mora biti sve do kraja svibnja sljedeće godine jer to je jako dugotrajan proces, a u bolnicu bi odlazila svaka tri tjedna. U međuvremenu moramo negdje stanovati, moramo nešto jesti, a to su sve ogromni troškovi, pogotovo za nas koji smo potrošili već i zadnju kunu za liječenje naše kćeri - objasnila je Kruna.

Kako kaže, pokušavala je apelirati na razne udruge da organiziraju akcije, no njezine molbe nisu pale na plodno tlo.

- Svjesna sam da mi nitko neće i ne može samo tako pokloniti novac, ali rok se bliži i ne znam kako ću to sve financirati. Trenutno nemam niti za avionsku kartu - tužno je zaključila Kruna.

Svi oni koji žele pomoći ovoj obitelji kako bi platila smještaj i zrakoplovne karte, mogu to napraviti uplatama na račun.

Broj IBAN računa u Podravskoj banci na ime Krune Dolenec je: HR4723860023100779412.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti