KARLOVAC Ples za slabovidne i slijepe te gluhe i nagluhe osobe

Svrha projekta je uključiti osobe s invaliditetom u plesnu zajednicu, omogućiti im usvajanje plesnih vještina, druženje i poboljšati kvalitetu njihova života, zdravstveno stanje, mentalno i fizičko

 

U Savezu udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije u srijedu se počeo provoditi projekt Salsa Indepen-dance karlovačke Udruge za ples i rekreaciju Riverdance koji će u suradnji s udrugama osoba s invaliditetom trajati do lipnja 2019.

Udruga za ples i rekreaciju Riverdance u suradnji s udrugama osoba s invaliditetom prijavila se na natječaj tvrtke Heineken "Zajedno za bolji Karlovac i Karlovačku županiju". Projekt koji će financirati Heineken vrijedan je 45.000 kuna, a provodit će se do lipnja sljedeće godine. 

Kako je novinare izvijestila Udruga slijepih USKA, svrha projekta je uključiti osobe s invaliditetom u plesnu zajednicu, omogućiti im usvajanje plesnih vještina, druženje i poboljšati kvalitetu njihova života, zdravstveno stanje, mentalno i fizičko.

Prema dostupnim informacijama, to je novi sadržaj unutar hrvatskih plesnih škola, a projekt su predstavili predstavnici Udruge Riverdance Nikolina Pahanić Lugar i Saša Lugar, instruktor plesa Hrvoje Kraševac, predsjednica Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije Blaženka Presečan, predsjednik Udruge slijepih USKA Mirsad Bećirović i članica Udruge gluhih Karlovačke županije Ivona Šagovac Ivanić.

Osim prijenosa plesnoga znanja na osobe s invaliditetom (jedanput u tjednu po dva sata), u prostorijama Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije u pouku se može uključiti do 30 instruktora raznih plesnih škola, a pokrenut će se i internetski portal s informacijama o "plesnim partijima koji su pristupačni i na kojima sudjeluju taxy plesači za osobe s invaliditetom".

Projekt je prva faza većeg projekta koji će se uz dodatna prikupljena financijska sredstva proširiti i na osobe s mentalnim teškoćama te na osobe u invalidskim kolicima, stoji u priopćenju.

Društveni život je osobama s invaliditetom uglavnom sveden na uži krug ljudi i na mogućnosti pojedine lokalne zajednice, ističe se u priopćenju koje je potpisala tajnica Udruge slijepih USKA Romija Radočaj Naglić. Također se ističe kako je iznimno važan proces njihova uključivanja i izjednačavanja mogućnosti, pa i kroz stjecanje plesnih vještina, jer to dovodi do potpunije inkluzije, socijalne integracije.

Hina / Anita Blažinović