INTERVJU, KATARINA PLANCUTIĆ Interaktivna karta pristupačnosti za osobe s invaliditetom

"Pozivamo građane i udruge ostalih krajeva da se uključe u ovakve i slične projekte jer ishodi mogu donijeti samo pozitivne rezultate", poručuje Katarina Plancutić

 

Projekt "Mobilnost za sve", usmjeren na kartiranje gradske infrastrukture koja pomaže osobama s invaliditetom, djelo je u kojem su sudjelovali studenti geografije Lucija Dreven, Katarina Plancutić, Mateja Crneković, Martina Kušan, Morena Varga i Mateo Grdjanić iz Zagreba. Više o provedenom projektu rekla nam je Katarina Plancutić.

Što Vas je navelo da s kolegama krenete u projekt izrade Interaktivne karte pristupačnosti grada Zagreba za osobe s invaliditetom?

- Osobama s invaliditetom obavljanje svakodnevnih aktivnosti u gradu Zagrebu predstavlja veliki napor zbog čestih gužvi u prometu, neadekvatne popratne infrastrukture, onemogućenog posebnog pristupa na ulazu većine zgrada, itd. U Zagrebu je to osobito važno jer manjka informacija o lokaciji objekata. Stoga smo razmišljali kako im olakšati snalaženje u prostoru. Došli smo do ideje da objedinimo podatke o rezerviranim parkirnim mjestima za nepokretne osobe, javnim ustanovama i institucijama na digitalnoj interaktivnoj karti.

Koji su koraci bili potrebni kako biste isfinancirali projekt?

- Za brzo i učinkovito prikupljanje i analizu prostornih podataka trebali smo platiti licence tvrtki koje se bave GIS aplikacijama, prvenstveno vizualizacijom prostora. Međutim, hrvatska tvrtka "GIS Cloud", koja posluje na svjetskoj razini, u studenom prošle godine objavila je natječaj "GIS Day Contest" za financiranje projekata nevladinih organizacija. Prijavili smo se te osvojili treću nagradu s projektom "Mobility for everyone" u konkurenciji timova iz cijelog svijeta. Time nam je omugućeno potpuno besplatno korištenje njihovih licenci u GIS aplikacijama za konačnu realizaciju našeg projekta, pa možemo reći da smo jedino utrošili svoje vrijeme.

Kako je teklo ispitivanje i koji su problemi na koje ste nailazili?

- U svrhu boljeg uvida u probleme zagrebačkih udruga i samih osoba s invaliditetom, sastavili smo i poslali im anketni upitnik na mail adrese te ga podijelili na javnim društvenim mrežama za one korisnike koje udruge ne obuhvaćaju. Analizom dobivenih odgovora, ograničili smo prostorni obuhvat provedbe projekta na 4 središnje gradske četvrti (Donji Grad, Trnje, Trešnjevka Jug i Trešnjevka Sjever). Također, uvidjeli smo kako im je od infrastrukture najpotrebnije znati gdje se nalaze parkirna mjesta rezervirana za osobe s invaliditetom pa smo se u daljnjoj realizaciji projekta bazirali na parkiralištima.Sljedeći korak bio je terenski rad, odnosno kartiranje podataka, za što smo koristili Mobile Data Colection aplikaciju na našim mobitelima. Gore navedene četvrti propješačili smo u 3 mjeseca te prikupili više od 800 točaka, od kojih više od 500 čine parkirna mjesta. Nakon kartiranja, uslijedio je uredski rad na računalima. Pomoću besplatnih licenci uređivali smo podlogu karte i prikupljene podatake. Objavivši kartu i portal o projektu, konačno smo sve priveli kraju.

Što su dobile osobe s invaliditetom izradom ove Interaktivne karte?

- Korisnici karte mogu biti svi, ne samo osobe s invaliditetom, već i njihovi asistenti i svi koji im pomažu. Budući da se karta bazira na parkirnim mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom, a objedinjuje i javne ustanove i institucije, skratilo im se vrijeme planiranja i obavljanja svakodnevnih aktivnosti, a samim time, karta bi im, općenito, trebala olakšati snalaženje u gradu. S druge strane, karta, kao preslika prostorne stvarnosti, može biti svojevrsni poziv utjecajnim ljudima i vlasti da pokušaju mijenjati i donositi odluke u korist osoba s invaliditetom. Dodatno, portal s kartom na engleskom je jeziku da bi mogao koristiti svima, uključujući i strance jer je "mobilnost za sve" glavna misao našeg projekta.

Imate li povratne informacije osoba s invaliditetom kojima je ona i namijenjena?

- Budući da smo još na početku projekta stupili u kontakt sa skoro stotinu udruga, koje su nam ujedno i ispunjavale anketni upitnik te tako pomogle u projektu, mnogi su nam od njih već tada poslali odgovore podrške i pozitivno pozdravili naš projekt. Sad, kad je projekt završen, dobivamo pozitivne povratne informacije od osoba s invaliditetom, kao krajnjih korisnika karte, ali i ostalih ljudi. Mnogi od njih nam se javljaju te dijele kartu i portal o projektu na javnim mrežama. Nama je to dovoljna potvrda da smo svojim trudom barem malo olakšali život osobama s invaliditetom.

Kakvo je vaše mišljenje, kao provoditelja ispitivanja, o mogućnostima života po pitanju pristupačnosti u Gradu Zagrebu za osobe s invaliditetom?

- Kako nas je hipoteza o poprilično nedostupnoj infrastrukturi, koja je od posebne pomoći osobama s invaliditetom, potaknula na pisanje projekta, kroz realizaciju projekta to se samo potvrdilo. Postoje dijelovi četvrti koji su im više pristupačniji od drugih. Primjerice, vidljiv je trend većeg broja rezerviranih parkirnih mjesta u stambenim naseljima naspram uslužnim i gospodarskim zonama. Možemo reći kako je odabir lokacije življenja osoba s invaliditetom u uzročno-posljedičnom odnosu s brojem rezerviranih parkirnih mjesta u blizini zgrada. Najveća dostupnost rezerviranih parkirnih mjesta i ostalih usluga u samom je centru grada pa je, kao takav, najpristupačniji za svakodnevne aktivnosti.

Planira li se projekt širiti i na ostale gradove te mjesta u Republici Hrvatskoj?

- Koliko smo mi upoznati, ne, premda smo sigurni kako i u ostalim, ne samo urbanim, već i ruralnim sredinama postoji potreba za definiranjem i poboljšanjem infrastrukture za pomoć osobama s invaliditetom. Stoga ovim putem pozivamo građane i udruge ostalih krajeva da se uključe u ovakve i slične projekte jer ishodi mogu donijeti samo pozitivne rezultate.

Interaktivna karta pristupačnosti grada Zagreba za osobe s invaliditetom dostupna je na poveznici: http://handicapparking.giscloud.com/ 

Poveznica portala: https://www.giscloud.com/blog/mapping-handicap-parking-and-other-assets-to-improve-the-mobility-of-people-with-disabilities-case-study/?fbclid=IwAR0EduS7vgrfI8dfGXVYc2cJoWqff-uqnKNV-1ElHm07xWpNHVDZ5bwkcCY

Razgovarala: Božica Ravlić

 

Povezane vijesti