UDRUGA ZA AUTIZAM ZAGREB Predavanje 'Autizam i nekonvencionalni/novi oblici liječenja'

Pokretanjem usluga skrbi u zajednici, udruga je tek "provirila kroz zatvorena vrata" mogućnosti života u zajednici za deset osoba iz autističnog spektra

 

Udruga za autizam – Zagreb organizira predavanje za roditelje/skrbnike, članove obitelji osoba s autizmom, stručnjake i sustručnjake pod nazivom "Autizam i nekonvencionalni/novi oblici liječenja" . Predavanje će održati doktor Vlatko Šulentić, specijalist neurologije kliničke bolnice Rebro, u četvrtak, 22. studenog u 17 sati, u prostorijama ureda Udruge za autizam – Zagreb u Ulici Ljudevita Posavskog 37 u Zagrebu.

Mole se zainteresirani da najave svoj dolazak na broj telefona 01 2303 901 ili na e-mail adresu uaz.zagreb@gmail.com.

Prema procjenama Udruge za autizam Hrvatske (Švel, 2005. godine) u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji ima oko 2.000 osoba s autizmom, od čega su 1/4 odrasle osobe. Organiziranim radom obuhvaćeno je svega 2 posto ove populacije. U Hrvatskoj nije sustavno riješena skrb za odrasle osobe s autizmom. Nema razvojnih programa skrbi za ove osobe, niti na nacionalnoj, ni lokalnoj razini, stoga su odrasle osobe s autizmom u najnepovoljnijem položaju. Velik broj odraslih osoba s autizmom živi u obitelji sa starijim i često bolesnim roditeljima. Roditelji dugi niz godina nose teret brige za svoju djecu bez dovoljne potpore društva. Mnogi se više ne mogu kvalitetno brinuti za svoju djecu koja su sada odrasle osobe i imaju svoje specifične potrebe. Njihov je život određen stalnom neizvjesnošću i dubokom zabrinutošću za budućnost djeteta. Najviše ih boli beznađe jer ne vide kvalitetna rješenja za život svoje djece u vremenu kada njih više ne bude.

Pokretanjem usluga skrbi u zajednici, udruga je tek "provirila kroz zatvorena vrata" mogućnosti života u zajednici za 10 osoba iz autističnog spektra i pokazala da je i za ove osobe život u zajednici moguć uz kvalitetnu i dostatnu podršku – kažu iz Udruge za autizam Zagreb.

- Zadovoljni smo onim što smo postigli, ali ne i lišeni  daljnje brige za održivost i financiranje programa i sustavno rješavanje kontinuiteta našeg djelovanja. Za velik broj odraslih osoba s autizmom koje su još u obitelji ili u institucijama, perspektiva ostvarivanja osnovnog ljudskog prava, života u zajednici, je za sada neostvariva. Bolju perspektivu roditelji mogu očekivati "samo s uspostavom službi podrške u zajednici, razvoja modela skrbi koji se zasniva na temeljnim ljudskim pravima osoba s invaliditetom, podrškom u skladu s potrebama svake osobe, promjenom uloge osobe s teškoćama s pasivnog primatelja usluga u aktivnog sudionika u definiranju oblika skrbi i opsega trajanja podrške" (Rozman, Nikolić i Bratković, 2007.). Predstoje nam još mnoge inicijative da bi sve osobe s autizmom ostvarile osnovna ljudska prava zagarantirana Konvencijom UN-a o pravima osoba s invaliditetom (čl.19. Neovisno življenje i uključenost u zajednicu) koje je potpisnica i Republika Hrvatska, i provođenje u praksu Nacionalne strategije za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom (2007. – 2015.). Za to je potrebna kvalitativna promjena sustava skrbi usmjerena unapređenju kvalitete života u zajednici osoba s invaliditetom, jasan stav politike i struke – poručuju iz udruge.

Božica Ravlić

 

Povezane vijesti