POMOZIMO DJECI S INVALIDITETOM Apel premijeru zbog nedonošenja Pravilnika o pomoćnicima u nastavi

Donošenje Pravilnika o pomoćnicima u nastavi i komunikacijskim posrednicima definirano je Nacionalnom strategijom izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom

 

Građanska inicijativa Pomozimo djeci s invaliditetom poslala je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću jer još nije usvojen Pravilnik o pomoćnicima u nastavi i komunikacijskim posrednicima, čije je donošenje definirano Nacionalnom strategijom izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom.

Apel prenosimo u cijelosti.

"Poštovani gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, obraćamo Vam se zbog nedonošenja Pravilnika o pomoćnicima u nastavi.

Naime, trenutačno u RH imamo više tisuća pomoćnika u nastavi koji nemaju riješen status, a njihovo financiranje provodi se iz više izvora. Time se kod djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja svake godine javlja nesigurnost. Podsjećamo Vas da je navedeni Pravilnik prvi put bio u javnoj raspravi još početkom 2015. te je do danas prošao tri javne rasprave i nijednom objavu rezultata javne rasprave.

Nakon posljednje javne rasprave MZO je trebalo izvijestiti javnost o rezultatima e-savjetovanja koncem srpnja 2018., no to do danas nije učinilo, bez ikakva objašnjenja.

Također podsjećamo da je NACIONALNOM STRATEGIJOM IZJEDNAČAVANJA MOGUĆNOSTI ZA OSOBE S INVALIDITETOM OD 2017. DO 2020. GODINE u točki 3. ODGOJ I OBRAZOVANJE Mjera 4. Uspostaviti jedinstveni sustav osiguravanja neposredne potpore pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika Aktivnost: 1. Donijeti Pravilnik o pomoćnicima u nastavi i komunikacijskim posrednicima rok 2017.

Kao što je poznato, sada je kraj 2018. godine, a pravilnika još uvijek nema.

Mi smo iscrpili sve druge mogućnosti apeliranja prema ministarstvu te Vam se obraćamo s punim povjerenjem i vjerom da ćete se osobno zauzeti da Pravilnik bude donesen."

In Portal

 

Povezane vijesti