OBEĆAVAJUĆA VIJEST Novi test mogao bi bitno ubrzati dijagnosticiranje autizma

Istraživači kažu da testiranje sline nije dizajnirano kao alat za probir, nego bi moglo poslužiti kako bi se utvrdilo koja bi djeca koja su identificirana probirom trebala dobiti prioritet kod stručnjaka

 

Novo istraživanje ukazuje na to da bi određivanje da li dijete ima autizam moglo jednog dana biti jednostavno koliko i davanje uzorka sline.

Gledajući RNA u slini, istraživači kažu da mogu identificirati djecu s poremećajima iz spektra s 85 posto točnosti.

Kako prenosi Disability Scoop, nalazi dolaze iz studije 456 djece u dobi od 19 mjeseci do šest godina s različitih mjesta diljem Sjedinjenih Američkih Država, od kojih je 238 imalo autizam, 84 kašnjenje u razvoju i 134 tipičan razvoj. Razine RNA izmjerene su iz uzorka sline svakog djeteta. Zatim su istraživači koristili algoritme strojnog učenja kako bi identificirali gornji RNA u 372 uzorka, koji su potvrđeni u ostala 84 uzorka.

- Iako djeca s autizmom imaju različitu genetsku pozadinu, otkrili smo da ih skup od 32 RNA čimbenika u njihovoj slini može točno razlikovati od vršnjaka bez autizma - rekao je doktor Steven Hicks sa sveučilišta Pennsylvania State College of Medicine, koji je vodio studiju objavljenu ovog mjeseca u časopisu Frontiers in Genetics.

- S obzirom na ovaj niz ASD (autism spectrum disorder, poremećaj iz spektra autizma, op. a.) čimbenika rizika, vjerujemo da će 'poly-omics' RNA pristup koji integrira genetske, epigenetske i metagenomičke metode moći dobro koristiti u razvoju objektivnog biomarker testa - rekao je Hicks.

Trenutno, djeca s autizmom prepoznatim kroz standardne testove često čekaju više od godinu dana za termin kod specijalista za dijagnostičku evaluaciju.

Istraživači su rekli da testiranje sline nije dizajnirano kao alat za probir, nego bi moglo poslužiti kako bi se utvrdilo koja bi djeca koja su identificirana probirom trebala dobiti prioritet od strane stručnjaka.

Test bi mogao pomoći u ubrzavanju dijagnoze, kažu istraživači, i omogućiti djeci ranije liječenje, kada se ono smatra i najučinkovitijim.

- Sposobnost preciznog razlučivanja djece s autizmom i njihovih vršnjaka s neautističnim razvojnim kašnjenjem od najveće je važnosti u ovom polju - rekao je Frank Middleton sa Sveučilišta SUNY Upstate Medical koji je također radio na studiji.

Damir Fatušić