UNICEF Pomoć moderne tehnologije djeci s teškoćama u razvoju

U sklopu programa potpomognute komunikacije 6076 djece s teškoćama iz cijele Hrvatske dobilo je priliku koristiti različite oblike potpomognute komunikacije

 

Stručna konferencija na temu 'Primjena potpomognute komunikacije kao metode rane intervencije za najmlađu djecu' održana je 16. studenog 2018., a njome je obilježen završetak programa vrijednog više od 1,8 milijuna kuna, koji je UNICEF pokrenuo s partnerima prije dvije godine sa ciljem da se uz pomoć suvremenih tehnologija djeci s teškoćama u razvoju osigura pristup potpomognutoj komunikaciji.

Na konferenciji je u uvodnom dijelu Maja Pleša osobno predstavila korištenje asistivne tehnologije i potpomognute komunikacije, nakon čega je održana panel rasprava u kojoj su sudjelovali predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva zdravstva, predstavnik HZZO-a te v.d. predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

- Često zaboravljamo da je komunikacija temeljno ljudsko pravo, a djeca urednog razvoja od rane dobi s lakoćom usvajaju jezik i govor komunicirajući s okolinom. Onoj djeci koja iz različitih razloga ne govore ili nedovoljno razumiju jezik moramo osigurati načine kako da nam prenesu svoje želje i komentare ili kako da nam odgovore na naša pitanja. Upravo potpomognuta komunikacija i asistivna tehnologija omogućavaju djeci da zatraže željeni predmet ili aktivnost i/ili da odgovore žele li jesti jabuku ili bananu. Partnerski odnos između stručnjaka i obitelji je ključan kako bi se strategije koje koristi stručnjak koristile u svakodnevici. Odgovornost je društva da educira stručnjake i osigura dostupnost asistivne tehnologije i kontinuiranu podršku obitelji - kazala je doc. dr. sc. Jasmina Ivšac Pavliša s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, UNICEF-ova programskog partnera, a objavljeno na www.unicef.hr.

Objašnjeno je da prema Konvenciji o pravima djeteta svako dijete ima pravo izraziti svoje mišljenje, a svako dijete s teškoćama ima pravo na podršku koja će mu omogućiti da ostvari svoj puni potencijal. U 32 ustanove diljem Hrvatske stručnjaci sada imaju znanje i opremu koja će pomoći djeci, koja to inače ne bi mogla, da iskažu svoje misli, potrebe i osjećaje.

- Raduje nas što je ovaj program stručnjacima donio znanja, vještine i opremu potrebnu za suvremen i inovativan pristup u radu s djecom s komunikacijskim teškoćama. UNICEF podržava sve napore koji idu u smjeru da potpomognuta komunikacija bude dostupna svakom djetetu kojemu je potrebna kroz nacionalni sustav zdravstvenog osiguranja - kazala je Đurđica Ivković, v.d. predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Kao što je objavljeno na www.posi.hr, prije nastavka konferencije pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak obratila se nazočnima naglasivši važnost prepoznavanja suvremenih tehnologija kao podrške djeci s teškoćama i osobama s invaliditetom, uvrštavanju u propise, osiguravanje probnog korištenja istih jer se radi o individualnim i vrlo često skupljim pomagalima kao i potrebi osnivanja centara diljem Republike Hrvatske.

Predstavnica ERF-a predstavila je rezultate programa i preporuke. Naglasila je kako je provedena sveobuhvatna edukacija za 148 stručnjaka koji rade s djecom s razvojnim teškoćama te da je osigurana oprema za potpomognutu komunikaciju za devet zdravstvenih ustanova, uključujući Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra, dvanaest udruga te jedanaest obrazovnih ustanova i ustanova socijalne skrbi. U sklopu programa potpomognute komunikacije 6076 djece s teškoćama iz cijele Hrvatske dobilo je priliku koristiti različite oblike potpomognute komunikacije.

U popodnevnom dijelu konferencije prikazane su dobre prakse te su održane radionice.

- Iskustva i uvidi iz primjera dobre prakse primjene potpomognute komunikacije u radu s djecom iz Specijalne bolnice za djecu s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak, Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj, Opće županijske bolnice Požega, Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka, Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Kalos iz Vele Luke i Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije mogu biti korišteni za daljnje poboljšanje usluga rane intervencije koje kao društvo pružamo djeci s teškoćama – objavio je UNICEF.

Klaudija Klanjčić

 

 

Povezane vijesti