SVJETSKI DAN KRONIČNE OPSTRUKTIVNE PLUĆNE BOLESTI Javnozdravstvena akcija 'Otkrij rano'

'Ključno je da su naši pušači neozbiljni jer svi smatraju da je normalno kad se kašlje za cigaretama, no kad netko kašlje mjesecima to nije normalno stanje, to se zove bolest', rekao je pulmolog Marko Jakopović

 

U povodu Svjetskog dana kronične opstruktivne plućne bolesti  danas će se, na Cvjetnom trgu, održati javnozdravstvena akcija 'Otkrij rano', kojom se želi podići razina svijesti o važnosti ranog otkrivanja KOPB-a, koju karakterizira teško disanje uslijed smanjenog protoka zraka kroz dišne puteve, umor, te kašalj s iskašljavanjem, a bolest je najčešća u pušača, rekli su iz Zaklade Hrvatska kuća disanja.

- Radi se o čestoj bolesti, za koju se smatra da obuhvaća između 10 i 22 posto odrasle populacije, koja se teško otkriva u ranijem stadiju, a može se dobro izliječiti - rekla je pulmologinja Andrea Vukić Dugac.

Za Hrvatsku bi postotak od 10 posto značio oko 300.000 osoba s KOPB-om, ističu stručnjaci.

KOPB je treći najčešći uzrok obolijevanja i smrtnosti odrasle populacije u svijetu, javlja se mahom kod starije populacije, a glavni uzrok je pušenje. U početku se javlja kao plućna bolest, no KOPB s vremenom uzrokuje komplikacije i u mnogim drugim organskim sustavima.

Pulmologinja Sanja Popović-Grle istaknula je kako pušači imaju tri puta veću šansu razviti KOPB, a ta je bolest, iza karcinoma pluća, i najčešći razlog smrtnosti u pušača. Godišnje od KOPB-a u Europi umire 300.000 ljudi.

- Napredovanje bolesti može se usporiti prestankom pušenja i primjenom moderne terapije no bolest je neizlječiva. Zato najviše treba raditi na prevenciji pušenja, a ovom akcijom želimo pokušati otkriti KOPB u što ranijoj fazi jer onda možemo učinkovitije djelovati terapijom - rekao je pulmolog Marko Jakopović.

- Ključno je da su naši pušači neozbiljni jer svi smatraju da je normalno kad se kašlje za cigaretama, no kad netko kašlje mjesecima to nije normalno stanje, to se zove bolest - rekao je Jakopović.

Zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević naglasila je da je cilj ove akcije ne samo podizanje svijesti javnosti o ovom velikom javnozdravstvenom problemu koji godišnje u Europi odnosi oko 300.000 života, već i poticanje građana na preventivne preglede, poglavito na spirometriju i ono što je najvažnije, poticanje građana na prestanak pušenja.

- Posebno smo ponosni na projekt Zaklade i Grada Zagreba - humanitarnu akciju koju organiziramo u svrhu nabave CT-a niske doze zračenja za rano otkrivanje raka pluća, a koja će upravo ovih dana rezultirati nabavom toga CT-a u vrijednosti 13,5 milijuna kuna, za Kliniku za plućne bolesti KBC-a Zagreb - dodala je zamjenica te izrazila nadu da će i ovaj novi i vrlo vrijedan uređaj doprinijeti ranom otkrivanju ove opake bolesti pluća i spasiti mnoge živote.

- Pozivam građane da dođu na javnozdravstvenu akciju 'Otkrij rano' danas  na Trg Petra Preradovića, od 10 do 13 sati - kazala je Pavičić Vukičević.

Danas će stručnjaci Klinike za plućne bolesti Jordanovac građanima raditi besplatno testiranja plućne funkcije – spirometriju, te mjeriti ugljični monoksid u izdahnutom zraku, a zainteresirani će moći dobiti i savjete ljekarnika.

Inače, Zaklada je osnovala i školu nepušenja, gdje se mogu javiti svi Zagrepčani koji uz stručnu pomoć pulmologa, psihologa i psihijatra, žele prestati pušiti. Dosad je škola nepušenja održana četiri puta, kroz program koji traje šest tjedana, i u nju je bilo uključeno 43 polaznika od kojih je 31 posto prestalo pušiti.

Anita Blažinović