RIJEKA Inkluzivna radionica plesa i pokreta za osobe s invaliditetom

Radionica je namijenjena svim zainteresiranim osobama, neovisno o invaliditetu ili savršenosti tijela, neovisno o razini tjelesne funkcionalnosti ili o prethodnom plesačkom iskustvu


Prostor Plus sve zainteresirane poziva na sudjelovanje u radionici inkluzivnog plesa po DanceAbility metodi certificirane voditeljice Helvecie Tomić, koja će se održati u nedjelju 2. prosinca 2018. od 11 do 13 sati u prostorijama PC Flame u Ciottinoj 24, s ulazom pristupačnim vozilima i pomagalima za kretanje. 
Radionica je namijenjena svim zainteresiranim osobama, neovisno o invaliditetu ili savršenosti tijela, neovisno o razini tjelesne funkcionalnosti ili o prethodnom plesačkom iskustvu. Mješovite grupe s obzirom na tjelesnu datost i iskustvo najplodnije su tlo za pronalazak i produbljivanje vlastitog izričaja.
Kako bi osoba izrazila svoj individualni kreativni pokret, pristup koji se koristi usmjeren je na improvizaciju. Improvizacija je prostor nepoznatog, a istraživanje nepoznatoga osigurava rast. Princip rada je iznutra prema van, kroz maštu, bez zadanih pokreta, osjećajući i razvijajući vlastite pokrete, ne bi li spajanjem individualnih izraza kreirali zajednički izraz. Inkluzivnim pristupom, gdje su sve psiho-fizičke različitosti dobrodošle, povećava se svijest o kreativnosti i mogućnosti kretanja svake osobe, ujedinjuje sudionike kroz vježbe osmišljene tako da svatko može sudjelovati, bez izolacije, gradeći povjerenje, vezu i zajedništvo.
- Inkluzivni ples je, dakle, i alat za senzibiliziranje društva i za otvaranje mogućnosti marginaliziranim skupinama i "povlaštenim skupinama" pronalaska zajedničkih vrijednosti. - Kako ćemo se na radionici prvenstveno baviti plesom i pokretom ovim se pristupom nastojimo odmaknuti od ustaljenih pokreta i otvoriti široku paletu vokabulara kretanja. Ovaj pristup plesu nije terapija niti je isključivo namijenjen osobama s invaliditetom. Ovakav pristup nastoji stvoriti uvjete za suradnju i okruženje za učenje jednako za svakoga. To je prostor ravnopravnosti i slobode za sve s ciljem pronalaženja, razvijanja i produbljivanja vlastitog plesnog izraza – kažu organizatori.
Radionicu vodi Helvecia Tomić certificirana za vođenje pokreta i plesa grupa mješovitih fizičkih mogućnosti po DanceAbility metodi. U Portugalu stječe DanceAbility edukaciju, dok u Zagrebu glumačku i plesnu edukaciju te naziv magistre makroekonomije. Kao glumačka i plesna izvođačica surađuje na društveno angažiranim umjetničkim projektima. Primjeri takve suradnje su: cjelovečernja plesna predstava ‘Moje srce kuca za nju’, kazališta Montažstroj, koja je uključivala kao izvođačice ujedno i najranjivije članove našeg društva, beskućnice i nezaposlene žene; projekt Skaraventer – "Angelus Novus: živa razglednica iz Zagreba", fizičkog i interaktivnog kazališta Teatro In Rivolta iz Italije, koji se bavi građevinskim ruševinama i emocionalnim vezama koje s njima (ne)uspostavljamo; “Napravi malo mjesta za maštu”, interaktivna kazališna dječja predstava koja potiče i razvija kreativnost i maštu; u IMRC kolektivu za istraživanje plesa i pokreta sudjeluje kao voditeljica radionica te izvođačica u cjelovečernjim plesnim predstavama „Nukleon“ i „Bella Ciao”; u projektu "5. ansambl" Grada Rijeke i HNK pl.Zajc voditeljica je scenskog pokreta i plesa. Vodi inkluzivne plesne radionice u Zagrebu, Rijeci i ostatku Hrvatske po DanceAbility metodi. 
Prijave traju do 30. studenog, potrebno je ispuniti prijavnicu na ovoj poveznici. Mjesto održavanja je Ciottina 24a, u dvorani plesnog centra Flame (ulaz pristupačan vozilima i pomagalima za kretanje), u vremenu od 11 do 13 sati, radionica je besplatna, a dobna granica je 13 godina.
Ovaj program realiziran je u suradnji s PC Flame, a sufinancira ga ACI d.d. i NP Krka. Udruga Prostor Plus korisnica je institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva i Zaklade Kultura nova.
Anita Blažinović