INTERVJU, JAN BOLIĆ Težina stvarnosti osoba s invaliditetom

Jan Bolić  večeras će u 18 sati u knjižari Hoću knjigu Megastore predstaviti svoj kriminalistički roman "Težina stvarnosti", pisan po svim pravilima žanra.  Glavni lik je tvrdoglavi i dosjetljivi inspektor John Monroe koji rješava svoj prvi slučaj. Više o radnji krimića i Janu saznat ćete ako dođete na promociju.


Za početak, ispričajte mi ukratko svoj životni put?
- Rođen sam u Rijeci, gdje i danas živim. Bolujem od spinalne mišićne atrofije tip 2 i, eto, nakon srednje škole posvetio sam se pisanju. I borbi za lijek Spinrazu. Jer je taj lijek neophodan. Kako se zbog bolesti ne mogu sam brinuti za sebe, živim s mamom i bakom, a i one mi daju najveću podršku da slijedim svoj san.
Kada ste postali svjesni svog talenta za pisanje i jeste li se bojali da će ostati neprepoznat?
- Kako sam navršio petnaest godina, tada sam nekako počeo osjećati potrebu za pisanjem. Onda sam krenuo s poezijom jer sam je volio čitati i činila mi se jednostavno, a kasnije na kraju sam shvatio da uopće nije jednostavna kako sam mislio. U početku mi nije bilo ni na kraj pameti da ću ikada išta objaviti. Pisao sam samo za sebe te svoje prve pjesme, a kad sam skupio hrabrosti i kad su mi bile objavljene u školskim novinama, dobio sam lijepe pohvale i tada sam počeo intenzivno pisati. Međutim, kod svakog novog objavljenog dijela postoji strah kako će čitatelji to prihvatiti. 
Javnost Vas je mogla upoznati kroz dvije zbirke pjesama, a sada je na red došao roman i to krimić pod naslovom "Težina stvarnosti", čija je promocija večeras. Zašto krimić i o čemu se radi?
- Volim čitati kriminalističke romane, triler romane i oduvijek sam ih nekako preferirao. Ovaj roman je nastao od kratke priče koju sam napisao. Nisam mislio da će od nje nastati cijeli roman, svidjela mi se priča, onda sam dugo razmišljao o njezinom nastavku i tako je nastao roman. Za sada pišem krimiće, a kasnije ćemo vidjeti, možda bude još nešto. "Težina stvarnosti" je kriminalistički roman. Kada je nestalo struje, dogodilo se krvavo i okrutno ubojstvo u dobrostojećem gradu Princetonu, u mirnoj ulici Greenroad. Na mjesto događaja dolazi glavni junak, detektiv John Monroe koji istražuje ubojstvo. Napeta istraga, uporan detektiv, svi su sumnjivi, a ubojica je nestrpljiv.
Što spremate za dalje?
- Za dalje spremam ponovno kriminalistički roman. Nastavak ovog, odnosno novi slučaj  s ovim detektivom Johnom Monroeom. Samo što sam radnju smjestio u Rijeci. Pomalo pišem, pola romana sam napisao, ali ima tu još puno posla. Oko pola godine će mi trebati za pisanje i pola godine rada na njemu.
Koja bi bila Vaša poruka osobama s invaliditetom, s obzirom na to da je put do prihvaćanja u društvu još uvijek trnovit?
- Mislim da je osobi s invaliditetom najvažnije da bude uporna i da se nikad ne smatra manje vrijednom zbog svog invaliditeta. I da slijedi svoje snove kao i svaka druga osoba. A društvo, kao društvo, uvijek će biti onih koji osuđuju ili omalovažavaju. Kao i onih koji će uvijek dati podršku, zapravo, moram naglasiti da ima više onih koji daju podršku i zbog toga sam sretan. Osobe s invaliditetom su jednake zdravim osobama. Kad to shvatimo i jedni i drugi, onda možemo reći da je društvo ravnopravno. Za kraj… Slijedite svoje snove, kakvi god oni bili, morate ih slijediti jer samo tako ćete ih ostvariti.
Razgovarala: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti