MAGIJA U RIJECI Inkluzivna plesna grupa otvara vrata redovitih radionica za osobe s invaliditetom

Plesna grupa Magija teži podizanju svijesti o mogućnostima plesnog izražavanja osoba s invaliditetom kroz istraživanje suvremenog plesa i pokreta te kreativnom suradnjom plesnih pedagoga i plesača


Plesna grupa Magija djeluje desetak godina kreativno istražujući plesni pokret na području suvremenog plesa. Njeni članovi su mlade osobe sa invaliditetom iz Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka. Radi se o plesačima sa različitim stupnjevima i vrstama invaliditeta (osobe u kolicima, osobe koje se kreću pomoću štaka, osobe kojima je potrebna pomoć druge osobe pri hodu). 
Svojim profesionalnim pristupom rada i razini kvalitete, osim osobnog zadovoljstva svakog plesača u otkrivanju i razvijanju vlastitih kreativnih i tjelesnih sposobnosti, Plesna grupa Magija teži podizanju svijesti o mogućnostima plesnog izražavanja osoba s invaliditetom, istraživanjem suvremenog plesa i pokreta, te kreativnom suradnjom plesnih pedagoga i plesača.

U produkciji Plesne grupe Magija nastao je velik broj cjelovečernjih predstava i kraćih koreografija koje se izvode na manifestacijama i festivalima. U predstavama i kraćim izvedbenim produkcijama Magija surađuje sa profesionalnim plesačima i glumcima, svojim stalnim partnerima – plesačima iz Udruge gluhih i nagluhih PGŽ Rijeka i Rijeka 21 - udruga za sindrom Down, učenicima OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica. 
- Otvaramo vrata svojih redovitih plesnih radionica i pozivamo sve zainteresirane osobe, ljubitelje plesa i pokreta, profesionalne plesače, amatere, glumce, neovisno o razini tjelesne funkcionalnosti i životne dobi. Dobrodošla je svaka osoba koju zanima kazališno-plesni izričaj, a da pritom nije potrebno iskustvo i predznanje, već znatiželja i spremnosti na kreativno plesno vježbanje. Tema satova bazira se na tehnici improvizacije, istraživanju pokreta kroz zadane zadatke i istraživanju odnosa osobnog izražaja sa vanjskim utjecajima prostora. Dođite, probajte, pridružite nam se, plešite s nama! – poručuju iz Magije
Radionice su besplatne i održavaju se svake subote od 12 do 15 sati u Maloj dvorani Centra  Zamet/ Rijeka u organizaciji matične Udruge članova Magije - Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka. 
Radionice vodi dugogodišnja voditeljica Magije, plesačica, koreografkinja i pedagoginja suvremenog plesa Sanja Josipović (ABU- Anton Brueckner Privatuniversitaet, Linz) i gostujući pedagozi i suradnici Gordana Svetopetrić (SNDO - School for New Dance Development, Amsterdam), Martina Rukavina (SEAD Salzburg Experimental Academy of Dance), Kate Foley (UCLA (MFA) i California Institute of the Arts (BA), Eleonora Magdalena Vrdoljak (Odsjek plesa/ Dance Department - ADU Zagreb) te Zoran Josić (Odsjek za dramsku umjetnost Univerziteta u Mostaru)
Polaznicima se omogućava upoznavanje sa tehnikama i metodama suvremenog plesa, kreativno izražavanje kroz ples i pokret uz iskustvo plesne improvizacije i istraživanja vlastitog pokreta, pokreta s partnerom i u grupi, kreiranje vlastitog plesnog materijala, te mogućnost scenskih nastupa. 
Inkluzija se temelji na filozofiji prihvaćanja i stvaranja uvjeta u kojima se svaki umjetnik vrednuje jednako. Promicanjem inkluzivnih vrijednosti premješta se fokus sa posebnih potreba i oblikuje se okruženje po mjeri svake osobe sklone umjetničkom izričaju. 
Kontakt za bilo koju vrstu upita i informacija: magija.dance@gmail.com.
Anita Blažinović