INTERVJU, DANIJEL BURSAĆ Projekt 'Čigrin let' promiče zaštitu od nasilja i diskriminacije osoba s invaliditetom

"Osnovna ideja projekta je utjecaj na razvoj opće motorike, koordinacije pokreta i ravnoteže, te na razvoj gipkosti i bolje kontrole pokreta kod djece s teškoćama u razvoju", kaže trener i voditelj projekta 'Čigrin let'


U sklopu Taekwondo  kluba Čigra djeluje program za osobe s invaliditetom Čigrin let. Kako se rodila ideja za ovaj projekt, kakav invaliditet imaju polaznici i koliko osoba s invaliditetom tu sudjeluje?
- Čigrin let je program za djecu s poteškoćama u razvoju. Ideja za ovakav projekt rodila se još tijekom studija medicine, no tada još nije bilo ni vremena ni uvjeta za realizaciju projekta. Naime kao student, radio sam kao demonstrator na nekoliko katedri, između ostalih i na pedijatriji. Tamo sam uvidio brojne poteškoće s kojima se susreću djeca  poteškoćama u razvoju ali i njihovi roditelji u svakodnevnom životu. Unazad 4 godine, konačno je projekt zaživio. U suradnji s Udrugom za Sy.Down Zagreb pokrenuli smo unutar Taekwondo kluba Čigra projekt 'Čigrin let'. Projekt danas okuplja djecu i mlade sa Sy.Down, poremećajima iz spektra autizma i brojnim drugim psihofizičkim poteškoćama. Danas brojimo preko tridesetak članova, te svakodnevno primamo nove upite roditelja za pridruživanje programu. Program Čigrin let namijenjen je djeci, no prije godinu dana pokrenuli smo novi projekt 'Na krilima Čigre' koji je namijenjen odraslima s invaliditetom. I za ovaj program postoji veliki interes, te već sada imamo gotovo dvadesetak polaznika.
Objasnite nam koje benefite dijete s invaliditetom dobiva u programu Čigrin let i kako program općenito djeluje na psihofizički razvoj mališana?
- Čigrin let posebno je osmišljen program koji se zasniva na provođenju temeljnih elemenata taekwondo-a u radu s djecom s poteškoćama u razvoju, bilo da su one fizičke ili psihofizičke prirode, u smislu njihove rehabilitacije i što boljeg uklapanja u svakodnevnu okolinu i društvo. Ovaj stručno vođeni program uz sve navedeno zadovoljava i osnovne dječje potrebe za igrom, kretanjem i druženjem. Osnovna ideja projekta je utjecaj na razvoj opće motorike, koordinacije pokreta i ravnoteže, te na razvoj gipkosti i bolje kontrole pokreta. Posebna pažnja posvećuje učenju djece nenasilju, samokontroli, koncentraciji, uljudnosti, te zdravom načinu života, koji je posebno neophodan u današnjem suvremenom društvu. Čigrin let svojim programom pomaže integraciji djece s poteškoćama u svakodnevni život. Ovim projektom informira  se javnost, te podiže razina svijesti lokalne i cjelokupne zajednice o djeci s posebnim potrebama, njihovim problemima poteškoćama s kojima se susreću. Čigrin let promiče  zaštitu prava, zaštitu od nasilja i diskriminacije osoba s invaliditetom. Taekwondo zahtijeva i razvija disciplinu, samopouzdanje te pozitivno djeluje na sve kritične čimbenike psihofizičkog razvoja djece. Taekwondo je idealan oblik sportske aktivnosti, kako za motorički nadarenu djecu sposobnu za ostvarivanje vrhunskih sportskih dostignuća, tako i za djecu sa skromnijim psihofizičkim osobinama kojima će pružiti sredstvo zdravog razvitka i ugodnog druženja s vršnjacima.
Je li program natjecateljskog karaktera i koliko medalja ste do sada pokupili?
- Taekwondo kao borilački sport sam po sebi je natjecateljskog karaktera. U samom sportu postoje dvije discipline; sportska borba i forme (poomsae). Osobe s invaliditetom natječu se u disciplini prilagođenoj njihovim mogućnostima - paraformama (Parapoomsae). Forme (poomsae) je disciplina koja se opisuje kao borba sa zamišljenim protivnikom, gdje natjecatelji izvode određene pokrete simulirajući borbu s protivnikom. Naši polaznici programa Čigrin let i Na krilima Čigre već se drugu godinu za redom natječu na domaćim i inozemnim natjecanjima u paraformama. Prošle godine član programa Čigrin let Dinko Durić bio je prvak hrvatske u paraformama, dok je TK Čigra u ekipnom plasmanu zauzela prvo mjesto. Polaznica programa Na krilima Čigre Senada Halilčević ove je godine na održanom Europskom prvenstvu u paraformama postala Europska prvakinja. Na nedavno održanom Prvenstvu Hrvatske u paraformama članovi programa Čigrin let i Na krilima Čigre postali su ekipni prvaci Hrvatske, dok su u pojedinačnom nastupu osvojili pet zlatnih medalja, tri srebrne i dvije brončane medalje. Velik je ovo uspjeh za sve naše polaznike, asistente i trenere.
Kako se financirate s obzirom na to da je program besplatan?
- Program je za sve polaznike programa u potpunosti besplatan. Izvor financiranja su nam društveno odgovorne kompanije i pojedinci koji svojim donacijama omogućuju nabavku opreme i rekvizita potrebnih za treniranje. Zahvaljujući takvim firmama i pojedincima uspjeli smo svim polaznicima programa omogućiti nabavku doboka, štitnika, trenirki, ruksaka, majica za treniranje. Svaka donacija nam je dobro došla bila ona materijalna ili novčana, a utrošit će se u nabavku novih stvari i opreme za treniranje.
Tko sve čini stručni tim u Čigrinom letu?
- Stručni tim Čigrinog leta osim trenera, svakako čine i asistenti. To su naši volonteri u klubu i stariji članovi koji treniraju u redovnom programu u klubu. Želja nam je da treninzi u oba programa budu uvelike individualno prilagođeni, te da svaki polaznik ima asistenta na treningu, kako bi njegov napredak bio što brži i bolji. Osim brojnih asistenata, stručni tim čine i vanjski suradnici. Osim sportskih programa za članove, vanjski stručni suradnici provode edukativne radionice za roditelje, gdje oni svojim kratkim predavanjima i radionicama obrađuju brojne teme vezane uz psihofizički razvoj djece i odraslih s invaliditetom. Stručni tim čine liječnici - kardiolog, ortoped, pedijatar, ginekolog, stomatolog, psiholog, psihoterapeut, kineziolog....
Dobili ste od Grada u najam veći prostor jer je interes za program veliki, recite nam u kojoj je fazi ta priča i što je još potrebno za preseljenje?
- Nakon godina traženja i nebrojenih molbi na Grad Zagreb, konačno smo dobili na korištenje prostor Grada Zagreba na adresi Hrgovići 63, na čemu im od srca zahvaljujemo. No, prostor je u derutnom stanju te mu je potrebna kompletna adaptacija kako bi on postao sportsko-edukacijsko-rehabilitacijska oaza Taekwondo kluba Čigra. Trenutno smo u fazi grubih građevinskih radova, te se nadamo da ćemo kroz koji mjesec moći otvoriti vrata i započeti s radom sa svim našim članovima. Zahvaljujemo svim društveno-odgovornim poduzećima koja su nam do sada pomogla svojim donacijama u uređenju prostora. Ono što nam predstoji nakon završetka građevinskih radova je opremanje dvorane, sportsko didaktičkim pomagalima, te je donacija istih svakako dobrodošla.
Razgovarala: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti