CRVENI KRIŽ ZAGREB Predstavljena prva Kuharica za osobe s intelektualnim poteškoćama

Kuharica je nastala u okviru Programa poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške za osobe s intelektualnim oštećenjem u sklopu Kulinarske radionice i vježbi svakodnevnih vještina

 

U ponedjeljak, 17. prosinca 2018. godine u prostoru Tribine Grada Zagreba, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb predstavilo je prvu Kuharicu za osobe s intelektualnim poteškoćama.

Kuharica je nastala u okviru Programa poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške za osobe s intelektualnim oštećenjem u sklopu Kulinarske radionice i vježbi svakodnevnih vještina. Radionice su se provodile tijekom cijele 2018. godine na 5 lokacija provedbe Programa i pažljivo su koncipirane kroz upoznavanje korisnika sa živežnim namirnicama, postavljanja stola za blagovanje, održavanja higijene prostora i pribora za jelo, pripremanja jela te posluživanja pripremljene hrane.

- Kako bismo ovu omiljenu aktivnost naših korisnika prezentirali najširoj javnosti odlučili smo izdati prvu Kuharicu za osobe s intelektualnim poteškoćama te sve pobliže upoznati s našim iskustvima – kažu iz Crvenog križa Zagreb.

- Izuzetno smo zahvalni svima koji su došli na promociju naše Kuharice, a među mnogobrojnim gostima, uzvanicima, korisnicima i roditeljima/skrbnicima naše predstavljanje uveličali su: pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, pomoćnica ministrice u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Zrinušić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Željana Pleše, zamjenica izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa Gordana Carević, ravnatelji i predstavnici društava Crvenog križa Opatija, Križevci, Karlovac i Čakovec, ravnateljica Centra za rehabilitaciju Zagreb Ružica Stipčić, predstavnici Gradskih ureda, podružnica Centra za socijalnu skrb Zagreb, predstavnici Centra za socijalnu skrb Samobor, Zaprešić, osnovne škole 'Nad lipom', suradničkih organizacija, domova za starije osobe i drugi – kazali su iz Crvenog križa Zagreb.

Uvodno su prisutne pozdravili ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb Petar Penava, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, pomoćnica ministrice i izaslanica gradonačelnika.

Nakon uvodnog dijela predstavljena je Kuharica o kojoj su govorili: iz perspektive voditeljice Kulinarske radionice Božica Mirić, iz perspektive roditelja/skrbnika osobe s intelektualnim oštećenjem Lidija Vujčić, iz perspektive voditeljice Programa mag. Svjetlana Kopčinović te iz perspektive stručnjaka prof. Ružica Stipčić.

U dugom dijelu Programa korisnici su izveli glazbenu točku 'Mali bubnjar' i igrokaz 'Grah – Ah' koji je sve nasmijao, a Djed Mraz je korisnicima podijelio slatke pakete.

Na kraju su svi uživali u slanim i slatkim 'zalogajima', a Kuharica će zasigurno imati mnogobrojne čitatelje koji će uživati u pripremanju i degustiranju jela. Najavljen je i nastavak ove kulinarske avanture.

Anita Blažinović