UDRUGA GENOM Božićna proslava za djecu s teškoćama u igraonici Šareni balon

Za igraonicu tog tipa predsjedništvo udruge se odlučilo upravo zato što mnoga djeca s teškoćama nisu imala prilike boraviti i igrati se u takvom ambijentu

 

Nedavno osnovana udruga GENOM, koja okuplja roditelje djece s rijetkim bolestima i genetskim poremećajima, po prvi puta okupila je svoje članove u sklopu Božićne proslave koja se održala u igraonici Šareni balon u Zagrebu. Za igraonicu tog tipa predsjedništvo udruge se odlučilo upravo zato što mnoga djeca s teškoćama nisu imala prilike boraviti i igrati se u takvom ambijentu. Djeca s poteškoćama u razvoju, nažalost, još uvijek najčešće nisu pozvana na rođendanske proslave svojih vršnjaka, a i onda kad budu pozvani, roditelji se teško odlučuju ostaviti ih same u igraoni tog tipa. Ovdje su imali priliku boraviti svi zajedno; cijeli prostor igraone bio je rezerviran samo za udrugu, djeca su imala svoj prostor za igru, a roditelji jednu sobu gdje se održao domjenak gdje su se uspjeli kratko podružiti i upoznati. 

- Uz našu djecu s težim ili teškim smetnjama u razvoju bila su i braća i sestre kao i djeca naših članova prijatelja udruge – kaže Martina Pongrac, predsjednica Udruge.

- Bilo je jako veselo i bučno, svatko je pronašao nešto za sebe; dok su se jedni penjali i spuštali niz tobogan, drugi su uživali u bazenu s lopticama ili zajedno slagali kocke. Naravno, posjetio nas je i Djed Božićnjak koji je svim mališanima podijelio prigodne darove. Svatko tko je želio mogao se i slikati s Djedom Božićnjakom, a na kraju on sam se djeci pridružio u zabavi i igri – dodala je Pongrac.

- Žao nam je što nam se zbog udaljenosti ili bolesti nisu pridružili i članovi koji žive u drugim dijelovima Hrvatske, no kako udruga ima u planovima za 2019. godinu nova  druženja i aktivnosti, vjerujemo da ćemo se i s tim članovima susresti i družiti – izjavila je Martina Raič, dopredsjednica Udruge.

- Udruga danas broji 50 članova, od toga 30  djece s različitim rijetkim bolestima i genetskim poremećajima. Ostali su članovi prijatelji koji kroz svoje donacije i godišnje članarine podupiru rad udruge i ovom prigodom im se od srca zahvaljujemo. Također  zahvaljujemo se i svim našim donatorima; tvrtkama i fizičkim osobama koji su svojim donacijama omogućili da organiziramo Božićnu proslavu s Djedom Božićnjakom i darovima, u prigodnom prostoru koji je apsolutno oduševio naše mališane - istaknula je Sara Bajlo, voditeljica odnosa s javnošću.

Božica Ravlić

 

 

Povezane vijesti