ŽELIMO VJEŽBATI VID Udruga '...i djeci s ljubavlju' promovirala svoj 13. humanitarni kalendar

Kalendar se može kupiti u prostorijama Udruge po cijeni od 50 kuna, a sav će prihod od prodaje biti namijenjen financiranju nastavka projekta 'Želimo vježbati vid' u 2019. godini

 

Udruga '…i djeci s ljubavlju' je 28. prosinca u vijećnici Grada Rijeke promovirala 13. po redu humanitarni kalendar za 2019. godinu, pod nazivom 'Želimo vježbati vid'. Humanitarni kalendar 'Želimo vježbati vid' jedna je u nizu aktivnosti udruge koja ima za svrhu osvijestiti javnost o važnosti vida.

Na fotografijama 13. po redu kalendara za 2019. godinu 'Želimo vježbati vid' nalaze se promotori videći i slijepi sportaši koji su se odazvali i podržali nacionalni projekt iz Osijeka, Pule, Splita i Rijeke: nogometaši NK Rijeke, Sportski klub slijepih - članovi udruge slijepih PGŽ, Biciklistički klub slijepih 'Tandem', članovi Udruge slijepih Istarske županije 22.2.1951., Studio 'Prime' Osijek, Odbojkaški klub Split, Jedriličarski klub 'Split' te malonogometne riječke ekipe koje su sudjelovale i natjecale se prilikom održavanja prvog dobrotvornog turnira '...I djeci s ljubavlju' na Čavlima 11. studenog 2018.; veterani HNK Rijeka, riječki odvjetnici, riječki liječnici, ekipa predstavnika Gradskog vijeća Grada Rijeke, ekipa malonogometaša '3. Maja', ekipa 'Metisa', ekipa ženskog nogometnog kluba 'Rijeka', ekipa veterana NK Borac Bakar i ekipa udruge '...i djeci s ljubavlju'.

Fotografiranje za kalendar je odrađeno sponzorski od strane službenog fotografa Udruge foto Revije iz Rijeke kao i opis projekta koji je preveden na engleskom od strane AnneMarije Uroda iz Rijeke, a započelo je u srpnju na lokacijama Split, Osijek, Pula i Rijeka. Kalendar će se prodavati po cijeni od 50 kuna te ga se može naručiti putem web stranice www.djecisljubavlju.hr ili na info telefon Udruge 097 611 6400.

Godine 2017. udruga '...i djeci s ljubavlju' pokrenula je nacionalni projekt 'Želimo vježbati vid', čiji je konačan cilj senzibilizacija javnosti na poteškoće djece s oštećenjima vida i slabovidne djece. Uz senzibilizaciju, paralelno se stvaraju mogućnosti za opremanje budućeg Centra za rehabilitaciju djece s navedenim poteškoćama.

Udruga '...i djeci s ljubavlju' prepoznala je problem slabovidnosti i veliku važnost prevencije koja u konačnici rasterećuje zdravstveni sustav. Rano liječenje ambliopije je među najisplativijim postupcima u zdravstvenoj zaštiti. U Republici Hrvatskoj se vrlo malo zna o ovom problemu. Djeca i građani općenito nisu upoznati sa mogućnošću prevencije slabovidnosti.

U sklopu nacionalnog projekta 'Želimo vježbati vid' više je aktivnosti, a namijenjene su prvenstveno djeci predškolske i školske dobi, njihovim roditeljima, profesorima i građanima općenito.

Projekt je predstavljen do danas predstavnicima Grada Splita, Osijeka, Koprivnice, Rijeke te izvan granica Hrvatske - u Italiji Internacionalnoj agenciji za prevenciji vida Onlus u Rimu i na konvenciji Health Benefit u Beču. Udruga je u 2018. godini prešla 7.600 kilometara promovirajući nacionalni projekt.

Nacionalni projekt je pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva za demografiju, obitelj i mlade i socijalnu politiku, PGŽ-a, Grada Rijeke, te je podršku projektu dalo Ministarstvo zdravstva, KBC Rijeka, NZZJZ Rijeka i Hrvatska Gospodarska komora Hrvatske te mnogobrojne udruge.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti