INKLUZIVNI TURIZAM Odredišta prilagođena osobama s autizmom i njihovim obiteljima

U svijetu ovakva odredišta i lokacije postaju norma, a Hrvatska će – želi li ostati turistički konkuretna destinacija – morati početi pratiti te norme. Tko zna, invaliditet putem možda postane i isplativ

 

VillaKey, agencija za iznajmljivanje kuća za odmor, pokrenula je online platformu koja ističe domove koji su ugodniji osobama s autizmom. Zidovi mnogih kuća obojani su umirujućim neutralnim bojama i dopušteni su psi pomagači.

- Mi nudimo duševni mir - kaže Alice Horn, predsjednica tvrtke VillaKey sa sjedištem u Miamiju, koja oglašava oko 200 kuća u Orlandu.

Horn je odrasla s ocem koji je imao Aspergerov sindrom, blagi oblik autizma, i sjeća se kako je obitelji bilo teško ostati u hotelima jer ga je smetala buka.

Lissette Lanza, majka sedmogodišnjeg Jasona koji ima autizam, cijeni činjenicu da je sve oprano s proizvodima bez mirisa, koji ne smetaju Jasonovim teškim alergijama. Na svakim je vratima bio i alarm tako da, ako se na trenutak okrene, Jason ne bi mogao neopaženo odlutati.

U turističkoj industriji središnje Floride neke atrakcije pružaju usluge osobama s autizmom.

Primjerice, Blue Man Group u Universal Orlando Resortu i WonderWorks povremeno nude posebne senzorne noći tijekom kojih su boje zatamnjene i nema glasne buke, kako bi doživljaj bio ugodniji osobama s autizmom, piše Orlando Sentinel.

Više tvrtki nastoji biti inkluzivno za obitelji koje se bore s autizmom, kaže Wendy Fournier, predsjednica Nacionalnog udruženja za autizam.

- To nam je potrebno jer ima toliko mnogo ljudi koji su pogođeni autizmom - rekla je Fournier ispred skupine sa sjedištem u Rhode Islandu koja zagovara i pruža obrazovanje o autizmu.

- Lijepo je vidjeti kako su tvrtke proaktivne i trude se pomoći tim obiteljima - ističe.

Neka kina stišavaju zvučnike i pojačavaju svjetla tako da film ne bljeska toliko jako. Drugi hoteli i odmarališta imaju sobe s posebnim bravama na vratima i sigurnosnim paketima - čak i privremene tetovaže s kontaktnim podacima u slučaju da dijete odluta, kaže Fournier.

U svijetu ovakva odredišta i lokacije postaju norma, a Hrvatska će – želi li ostati turistički konkuretna destinacija – morati početi pratiti te norme. Tko zna, invaliditet putem možda postane i isplativ.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti