MINISTRICA ŽALAC Kako ćemo realizirati projekt ugradnje dizala za stare i osobe s invaliditetom

"U današnje vrijeme živjeti u višestambenim zgradama bez liftova je vrlo otegotna okolnost za naše stare i nemoćne, pa ćemo na tome inzistirati i pripremati sve u dogovoru s njima", poručila je ministrica Žalac

 

Konačno dobra vijest za brojne osobe s invaliditetom koje se s pravom žale da žive u nepristupačnom okruženju, a to je možda i ključni razlog što često žive u izolaciji, 'isključeni od vanjskog svijeta'. Redakciji In-Portala javili su se neki čitatelji koji su se žalili da ni nakon dugogodišnje i naporne borbe nisu uspjeli ishoditi ugradnju prilagođenog dizala, što bi im značajno olakšalo život. No, čini se, odgovor na njihove tegobe ipak se nazire na obzoru.

Naime, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac najavila je u ponedjeljak da će tijekom ove godine, nakon što obrade sve podatke, objaviti pilot natječaj za ugradnju dizala u zgrade u kojima žive stari i teško pokretljive osobe, ponajprije one koje se kreću u invalidskim kolicima.

Na pitanje novinara postoji li nada da se ove godine odobri pilot natječaj za projekt "Dostupnost do stana", odnosno ugradnja dizala, jer je Hrvatska gospodarska komora već dobila 800 prijava, Žalac je rekla da su održali sastanke s predstavnicima udruge umirovljenika HT-a i HP-a, koji su pokrenuli tu inicijativu.

- U Ministarstvu smo već prikupili više od 100 upitnika jer smo se dogovorili da trebamo prvo napraviti cjelovitu analizu koliko je potrebno liftova, u kojim zgradama, te na koji način pristupiti pripremi samoga natječaja. Znam da je HGK prikupila više od 800 zahtjeva. Nakon analize pristupit ćemo pilotiranju tog natječaja - rekla je Žalac. 

- Naravno da ćemo izaći ususret starima i nemoćnima. U današnje vrijeme živjeti u višestambenim zgradama bez liftova je vrlo otegotna okolnost za naše stare i nemoćne, pa ćemo na tome inzistirati i pripremati sve u dogovoru s njima - poručila je Žalac na konferenciji za novinare na kojoj je predstavila rezultate iskorištenosti Europskih strukturnih i investicijskih fondova u 2018. i ciljeve za 2019. godinu.       

Klaudija Klanjčić / Hina

 

Povezane vijesti