MUKE PO HOLLYWOODU Treba li glumac bez invaliditeta glumiti osobu s invaliditetom?

Film 'The Upside' prati paraliziranog milijardera - glumi ga Bryan Cranston - koji kao asistenta i njegovatelja zapošljava čovjeka tek izašlog iz zatvora, kojeg glumi komičar Kevin Hart


Bryan Cranston, najpoznatiji po svojoj ulozi Waltera Whitea u megapopularnoj AMC-jevoj seriji 'Na putu prema dolje' (Breaking Bad, op. a.), 'brani' svoj angažman u novom filmu 'The Upside'.
Riječ je o remakeu francuskog filma 'Intouchables' iz 2011. godine, koji je bio inspiriran životom Philippea Pozzo di Borga, francuskog biznismena koji je postao kvadriplegičar nakon nezgode na paraglidingu 1993. godine. Film, dakle, prati paraliziranog milijardera - glumi ga Bryan Cranston - koji kao asistenta i njegovatelja zapošljava čovjeka tek izašlog iz zatvora, kojeg glumi komičar Kevin Hart.
Cranston je govorio o temi potrebe za raznnolikošću pri odabiru glumaca, ali i o ulozi glumaca.
- Živimo u svijetu kritike, ako smo voljni ustati i pokušati nešto, moramo biti voljni i primiti kritike - rekao je Cranston za Sky News.
- Vrlo smo svjesni potrebe za proširenjem mogućnosti za osobe s invaliditetom - ističe Cranston.
- Od nas se, kao od glumaca, traži da budemo drugi ljudi, da igramo druge ljude. Ako sam ja, kao heteroseksualac, starija osoba, i bogat, vrlo bogat, znači li to da ne mogu igrati osobu koja nije bogata, znači li to da ne mogu igrati homoseksualca?
Međutim, Cranston ne želi da se rasprava ušutka, unatoč tome što je primijetio očiglednu sivu zonu kada je riječ o odabiru glumaca koji će tumačiti 'manjinske' uloge.
- Ne znam, gdje se primjenjuje ograničenje, gdje je linija za to? Mislim da je vrijedno raspravljati o tim pitanjima - dodao je.
Cranstonov odabir za ovu ulogu osobe s invaliditetom nije prvi takav slučaj koji izaziva raspravu u posljednjih nekoliko godina. Kako piše britanski The Mirror, Scarlett Johansson odustaje od uloge transrodne osobe nakon reakcija javnosti, a kritizirana je i zbog uloge u adaptaciji stripa 'Ghost in the Shell', za koju su mnogi vjerovali da je trebala biti dana azijskoj glumici.
Emma Stone se nedavno ispričala na dodjeli Zlatnih globusa zbog uloge pripadnice etničke manjine nakon što se voditeljica Sandra Oh našalila na račun toga.
Inače, uz Cranstona i Harta, u filmu 'The Upside' također glumi i dobitnica Oscara Nicole Kidman.
Damir Fatušić

 

Povezane vijesti