BOLJE SUTRA Predstavljen projekt Udruge osoba s invaliditetom 'Želim znati kako imati'

Naša misija je učiti nove generacije. Važno je upravljati javnim novcem kako bi osobe s invaliditetom bile zadovoljene, kazala je predsjednica udruge Marija Mraz


Udruga osoba s invaliditetom 'Bolje sutra' iz Koprivnice u utorak, 22. siječnja, održala je konferenciju za medije na kojoj je predstavljen projekt 'Želim znati kako imati' koji provodi u suradnji sa Županijom, Osnovnom školom Koprivnički Ivanec i Općinom Koprivnički Ivanec.
Glavni cilj projekta je edukacija djece osnovnoškolskog uzrasta o aktivnom građanstvu, mijenjanje svijesti, tolerancija za različitost, promicanje socijalne uključenosti, razvijanje svijesti o odgovornom gospodarenju društvenim i prirodnim resursima te razvijanje kritičke medijske pismenosti.
Projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, vrijedan je 110 tisuća kuna i traje do kraja kolovoza ove godine, a aktivnosti uključuju radionice, simuliranu sjednicu Županijske skupštine, edukacije, studijski posjet i slično. Posebno će zanimljiva biti simulirana sjednica Županijske skupštine gdje će osnovnoškolci moći postavljati pitanja koja ih zanimaju i iz vidjeti kako funkcionira donošenje odluka u ovom predstavničkom tijelu.
- Kroz ovaj projekt postat ćemo za nijansu bolje društvo nego što smo bili jučer i dat ćemo sve od sebe da doprinesemo njegovoj realizaciji. S Udrugom dugo surađujemo i to uvijek s namjerom da napravimo pomak u odnosima i okruženju u kojemu djeluje, kako bi pomogli onima kojima je to potrebno. U suvremenom svijetu korisno je znati stvoriti materijalnu vrijednost, ali je puno važnije osjećati empatiju i odgovornost kako pomoći onima koji nešto teže savladavaju određeni put. Nadam se da ćemo u tome biti ustrajni i da ćemo uspjeti u toj našoj misiji da ovo društvo činimo sve boljim i boljim – poručio je župan Darko Koren
Konferenciji je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić, a predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar također je izrazio zadovoljstvo projektom kazavši: - Drago nam je što ćemo imati priliku održati sjednicu s mladima i na taj način im pokazati kako predstavnička vlast funkcionira, a posebno Županijska skupština koja donosi niz kvalitetnih i važnih odluka. Moći će se inicirati rasprave o raznim temama i postavljati pitanja te pozdravljam ovu inicijativu usmjerenu edukaciji.
Predsjednica udruge 'Bolje sutra' Marija Mraz zahvalila je partnerima i okupljenima te je napomenula važnost financijske pismenosti.
- Ako ne znamo raspolagati vlastitim novcem, nećemo znati ni državnim te je presudno da osobe s invaliditetom bolje razumiju to područje. Naša misija je učiti nove generacije. Važno je upravljati javnim novcem kako bi osobe s invaliditetom bile zadovoljene, a u subotu smo imali seminar s učiteljima koji su, vjerujem, mnogo naučili ili ponovili i koji će se kroz rad susretati s osobama s invaliditetom - kazala je Mraz.
Mnogo uspjeha u provedbi projekta zaželjeli su i ravnateljica Osnovne škole Koprivnički Ivanec Kristina Furkes te načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović, dok je voditeljica projekta Renata Glavica detaljno pojasnila sve planove i projektne aktivnosti.
Anita Blažinović

Foto: kckzz.hr

 

Povezane vijesti