IVANIĆ-GRAD Udruga ‘Mali princ’ organizirala radionicu 'Terapeutska igra u radu s djecom s teškoćama u razvoju'

Želimo da se djeca unatoč razvojnim teškoćama osjećaju prihvaćeno i uključeno, da sklapaju prijateljstva i da im vrtićki dani budu ispunjeni srećom, kaže predsjednik udruge Dubravko Pavković

 

Udruga roditelja djece i osoba s invaliditetom 'Mali princ' organizirala je u Pučkom otvorenom učilištu Ivanić-Grad edukaciju Proventus - Kako povećati prihvaćanje različitosti i razvojnih teškoća u vrtićkom okruženju: 'Terapeutska igra u radu s djecom s teškoćama u razvoju'.

- Često u svom radu čujemo priče o problemima s kojima se suočavaju djeca s teškoćama u razvoju koja pohađaju vrtiće i škole. Želimo da se djeca unatoč razvojnim teškoćama osjećaju prihvaćeno i uključeno, da sklapaju prijateljstva i da im vrtićki dani budu ispunjeni srećom, zato Udruga roditelja djece i osoba s invaliditetom 'Mali princ' pomaže u ostvarenju tih ciljeva, a našu inicijativu je prepoznalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje financira provođenje ovog projekta. Svjesni smo da tako velike promjene ne idu preko noći i znamo da to ne može učiniti jedna organizacija sama. Zato smo uključili cijelu našu lokalnu zajednicu, kako bismo stvorili sretno i kvalitetno okruženje za djecu s teškoćama u razvoju - navodi  predsjednik udruge Dubravko Pavković.

Cilj je širu javnost upoznati s ovim problemima te krenuti prema rješavanju istih na području šire zajednice, na edukaciji Proventusa kojoj će prisustvovati oko 110 odgojno-obrazovnih djelatnika, volonteri, stručna služba i predsjednik Udruge, svi s istim ciljem kvalitetnije integracije djece s teškoćama u razvoju u odgojno-obrazovni sustav.

Projekt u sklopu kojega se provode trenutne i buduće aktivnosti, edukacije i radionice 'Ringišpil - prihvaćanje različitosti kroz učenje i igru' nastavak je uspješnog projekta iz 2016. godine 'Prijatelji u igri i učenju', koji je kao povratnu informaciju dao zaista dobre rezultate.

- Ideja kojom smo se vodili jest da najprije osnažimo djecu s teškoćama kroz terapije, kako bismo ih pripremili za integraciju, a paralelno s time kroz edukacije pripremamo njihovu okolinu da što uspješnije podrže i omoguće integraciju. Edukacijama smo pristupili iz tri perspektive: najprije ćemo educirati stručnjake koji rade u odgojno-obrazovnim ustanovama, zatim roditelje te naposljetku i djecu kako bi ona prihvaćala različitosti u svojim vršnjačkim skupinama.  Na kraju projekta predviđena je primjena svih stečenih znanja u praksi, kroz veliki zajednički sportsko-zabavni susret – piše u priopćenju udruge.

Voditelj edukacije je Centar za psihoterapiju i edukaciju Proventus, a partneri su vanić-Grad, Osnovna škola 'Stjepan Basariček', Dječji vrtić Ivanić Grad, Dječji vrtić Roda, Dječji vrtić Križ i Dječji vrtić Proljeće Kloštar Ivanić.

Ideju o projektu podržalo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje financira njihove aktivnosti kroz projekt 'Ringišpil – Prihvaćanje različitosti kroz učenje i igru' s ukupno 156.125 kuna, a podršku kroz partnerstvo je dao Grad Ivanić-Grad. U projektu sudjeluju četiri vrtića i jedna osnovna škola, a ukupno je uključeno 268 djece.

Video-priča može se pogledati na službenoj Facebook stranici Udruge Mali princ: www.facebook.com/udruga.mali.princ/.

Klaudija Klanjčić