MOJA PRIČA Marija Mraz

Ovo je priča o predsjednici Udruge Bolje sutra, koja od 2003. godine svojim predanim radom doprinosi boljem položaju osoba s invaliditetom u lokalnoj zajednici


Marija Mraz rođena je 1963. u Prelogu s dijagnozom miopatija. Iza nje je nekoliko operacija, rehabilitacija, uglavnom bezuspješnih. Danas Marija Mraz ima svoj način rehabilitacije i skupljanja snage. To nije, kaže, klasična medicina, toplice niti fizikalne terapije. Posljednji put je bila u toplicama 1986. godine. 
- Nikad nisam imala problem s vršnjacima i danas se pitam kako je moguće da postoji toliki zamah vršnjačkog nasilja. Najteže je bilo u tinejdžersko doba, tisuće pitanja zašto baš ja? Kada sam to 'preboljela' više nije bilo problema s prihvaćanjem same sebe - ispričala nam je Marija prisjećajući se odrastanja.
Kada je riječ  redovnom osnovnoškolskom obrazovanju ima uglavnom lijepa sjećanja ali...
- Jedan nastavnik matematike  me nije prihvaćao kao dijete s teškoćama i baš me maltretirao. No, danas kad o tome razmišljam, pomogao mi je da shvatim da moram znati više od djece bez teškoća da bih uspjela jednako kao oni ili čak i više od njih. S učenicima nisam imala nikada problema. Uvijek su mi pomagali, a ja njima u savladavanju gradiva - kaže Marija.
Srednju školu nastavlja u odgojno-obrazovnoj ustanovi za djecu s teškoćama u razvoju.
- Bila mi je teška prilagodba i odvajanje od obitelji. Kada je proces prilagodbe prošao tada sam počela shvaćati benefite odvojenosti od obitelji kao odličnu priliku za postizanje neovisnosti i samostalnosti. Danas mi je u životu to veliko olakšanje jer ne ovisim o obitelji, mislim tu na obitelj u kojoj sam rođena. Baš uživam u samostalnosti, u braku i tome što sam majka danas odraslog sina, magistra građevine.
Moje fakultetsko obrazovanje bilo je izuzetno komplicirano, sve nepristupačno, od stana, do zgrade fakulteta, jednom riječju traumatično - nastavlja Marija.
Na upit je li se kao osoba s invaliditetom susretala s preprekama prilikom ostvarivanja prava Marija kaže kako na osnovi invaliditeta ima pravo na tuđu njegu i pomoć i naravno prava iz radnog odnosa,  ali zato članovi Udruge Bolje sutra vode ratove s birokracijom.
- Članovi Udruge Bolje sutra imaju velikih problema pri ostvarivanju prava na osnovi invaliditeta. Veliki broj dokaza trebaju prikupiti da bi dokazali ono što je vidljivo 'iz aviona', i tako svakih nekoliko mjeseci. Posebno traumatično to doživljavaju kada traže fizikalne terapije ili ih samo treba produžiti. Isto tako i pravo na osobnu invalidninu. Užasno je teško dokazati da zaista trebaju pomoć u svakodnevnom zbrinjavanju - kaže predsjednica Udruge Bolje sutra.
Udruga kontinuirano provodi brojne projekte usmjerene prema većoj vidljivosti osoba s invaliditetom u zajednici i Marija kaže da je teško izdvojiti neki, ali jedan je ipak poseban
- Posebno sam ponosna na projekt koji smo dobili na EU natječaju za pokretanje društvenog poduzetništva za izradu tjestenine s koprivom.  U poduzeću KopriVITA će raditi osobe s invaliditetom iz Koprivnice. 
Na pitanje koji su najveći problemi osoba s invaliditetom u Koprivničko-križevačkoj županiji odgovara:
- Iskreno i temeljem iskustva u dugogodišnjem radu u udruzi, prvi i najveći problemi dolaze iz obitelji. Obitelji osoba s invaliditetom su vrlo često kočnica za napredovanje pojedinca u životu. Posebno ako se žele osamostaliti. Drugi veliki problem je mobilnost. Županija se nalazi na velikoj površini, mnogo osoba s invaliditetom živi u ruralnom dijelu i jednostavno nisu u mogućnosti dolaziti u gradove (imamo tri grada u županiji) jer je javni prijevoz nepristupačan ili ga uopće nema. Nešto smo uspjeli pokriti s prilagođenim prijevozom, ali tu se pojavljuje problem financiranja. Svega tri općine od ukupno 21 općine u Koprivničko-križevačkoj županiji  i Grad Koprivnica sufinanciraju prijevoz za osobe s invaliditetom. Taj problem dalje stvara problem isključenosti, nezaposlenosti i potpune ovisnosti o obitelji ili neke institucije. 
Marija Mraz predsjednica je Udruge Bolje sutra od 2003. godine.
- Predsjednica sam postala na temelju neslaganja s vodstvom postojeće udruge u Koprivnici i odlukom da nas 33 člana iz te postojeće osnuje 2003. godine drugu Udrugu u kojoj ćemo imati mogućnost ostvarenja onog što nismo mogli u dotadašnjoj. Članovi su me izabrali nekoliko puta da vodim Udrugu.  Izazova je bilo puno i  bili  su drugačiji nego danas, poput nedostataka sredstava,  trebalo je dokazati da sve što govorim mogu i realizirati. Danas mi je najveći izazov pronaći osobu koja će biti predsjednik i  koja bi istim žarom i vizijom vodila Udrugu nakon mene. Iskreno vjerujem da će se uskoro pojaviti netko mlad, energičan i sposoban da razvija započeto i daleko bolje nego je to sada, ali dok se to ne dogodi nastavit ćemo razvijati društveno poduzeće KopriVITA u smjeru da bude samoodrživo, jedan od planova je otvoriti hostel prilagođen osobama s invaliditetom, oformiti mrežu prilagođenog prijevoza za područje cijele Koprivničko –križevačke  županije kako bi i u najudaljenijem selu i kutku županije osobe s invaliditetom mogle ići kud požele i trebaju, 'natjerati' jedinice lokalne uprave da prilagode još neprilagođene javne zgrade, raditi projekte senzibiliziranja novih generacija o osobama s invaliditetom (jer taj posao neće nikad završiti zbog dolaska novih generacija), osnaživati osobe s invaliditetom za neovisno življenje uvođenjem svih socijalnih usluga koje nedostaju,  primjerice uvesti da u toku 24 sata dođe i nekoliko servisa za uslugu kako bi osobe s najtežom vrstom invaliditeta ostale živjeti na i u mjestu gdje žele - kaže Mraz o budućim planovima.
- Drage osobe s invaliditetom, nastojte živjeti od svog rada i zarađenog novca. To je najljepši osjećaj slobode i neovisnosti - Marijina je poruka za kraj.
Anita Blažinović

 

Povezane vijesti