Kako osobe s invaliditetom mogu ojačati imunitet

PITANJE: N. O. (29) Majka sam s dvoje djece, a već godinama redovito koristim med koji jako dobro djeluje na brojna stanja izazvana mojim invaliditetom.

 

Najčešće koristim med kestena, koji je odličan za jačanje imuniteta i moju slabu cirkulaciju. Djeca su mi zdrava, stariji sin voli med i dajem mu ga kad god imam priliku. Ne znam kada sam krenula s medom kod njega, a voljela bih i kod mlađeg razviti naviku konzumacije ove namirnice. Mlađi ima 11 mjeseci i molim vas savjet kada mu mogu početi dodavati med u prehranu?
ODGOVOR:
Zbog rizika od botulizma ne preporučuje se davanje ove, inače jako zdrave i korisne namirnice djeci do navršene prve godine. Ako se radi o djetetu koje ima  peludne alergije s uvođenjem meda je bolje pričekati do navršene treće godine i posavjetovati se s pedijatrom. Ako želite da vaše dijete što prije iskusi pozitivne učinke meda, najbolje je započeti s malim količinama da vidite kako djeluje. 
Med se ne preporučuje maloj djeci osjetljivog želuca. Ako se djetetu ne sviđa med od kestena, možete mu ponuditi neki blaži i slađi med za početak. Dokazano je da djeca koja uzimaju med imaju zdravije kosti i zube, bolju krvnu sliku, bolju probavu i intenzivniji rast i razvoj. 
Med, za razliku od običnog šećera koji predstavlja samo 'sirovu energiju', sadrži jednostavne, lako probavljive šećere fruktozu i glukozu, zatim vitamine, minerale, bjelančevine, fermente, biljne hormone, flavonoide.
In Portal