LJUBICA LUKAČIĆ U Hrvatskom saboru napokon govornica prilagođena osobama s invaliditetom

Zakonom, koji je predložila Vlada, pomoći će se osobama s invaliditetom i starijim osobama u svakodnevnom životu, pružiti im na internetu spektar informacija, izjednačiti njihove mogućnosti, rekla je Lukačić

 

Sjajna je ovo vijest za OSI populaciju, a posebice za jedinu saborsku zastupnicu s invaliditetom Ljubicu Lukačić (uzgred, i pomoćnicu ravnatelja ustanove URIHO).

Naime, Ljubica Lukačić na svojem se Facebook profilu pohvalila kako je u četvrtak, 31. siječnja, prvi puta govorila s govornice prilagođene za osobe s invaliditetom.

- Danas sam u Hrvatskom saboru u ime Kluba HDZ-a prvi put govorila s govornice prilagođene za OSI. Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora prošao je drugo čitanje, a također i Zakon o djelatnosti socijalnog rada. Oba značajna za osobe s invaliditetom – napisala je na Facebooku.

Ovo je mali pomak, ali vrijedan. I puno znači za OSI populaciju, koju u Hrvatskom saboru predstavlja Lukačić, boreći se za njihove interese.

Tek da podsjetimo, saborski zastupnici pozdravili su jučer zakonski prijedlog koji bi starijim  i osobama s invaliditetom trebao olakšati pristup javnim informacijama te tijelima javnog sektora. Dakle, državna uprava i lokalne jedinice morat će svoje mrežne stranice i programska rješenja za mobilne uređaje prilagoditi svim korisnicima, s posebnim naglaskom na osobe s invaliditetom i građane treće životne dobi.

- Zakonom, koji je predložila Vlada, pomoći će se osobama s invaliditetom i starijim osobama u svakodnevnom životu, pružiti im na internetu spektar informacija, izjednačiti njihove mogućnosti - rekla je Lukačić.

Zakon hvali i SDP, čiji zastupnik Darko Parić poziva da ga se provede ‘kako treba’, jer, kako primjećuje, Saboru je trebalo skoro 30 godina da postavi govornicu prilagođenu osobama s invaliditetom.

Zakon se tiče informatizacije društva, što je, kaže, alat koji može riješiti puno problema.

- Zašto mislite da banke i trgovine ulažu tako puno novca da izađu na internet? Ne zato što su jako dobri, nego jer su shvatili da će, ako usluge prebace na internet, uz manje truda zaraditi više novca - kazao je Parić, tumačeći kako je informatizacija najbolji način za borbu protiv korupcije

Nada Turina Đurić (Glas) smatra da bi digitalizacija javnog sektora značila manje korupcije te lažnih vijesti.

Što donosi zakon složenog naziva - Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora, objasnio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

Tim zakonom tijela javnog sektora će morati svoje mrežne stranice i programska rješenja za pokretne uređaje učiniti pristupačnima, tako da sadržaj korisničkog sučelja bude razumljiv i pogodan za upravljanje te da im se može pristupiti različitim korisničkim programima, odnosno internetskim preglednicima - objasnio je Gršić, naglašavajući kako će te stranice morati biti prilagođene osobama s različitim oblicima invaliditeta.

Klaudija Klanjčić / Hina

 

Povezane vijesti