ANKA SLONJŠAK Preporuka povodom nepropisnog parkiranja na označenim mjestima za osobe s invaliditetom

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom zaprima brojne pritužbe osoba s invaliditetom i predstavnika osoba s invaliditetom kojima se upozorava na činjenicu da građani učestalo nepropisno parkiraju na mjestima označenim za osobe s invaliditetom. Preporuku pravobraniteljice Anke Slonjšak prenosimo u cijelosti

 

Osobama s invaliditetom koje se kreću uz pomoć pomagala - poput štaka, štapova, invalidskih kolica - potrebno je parkirališno mjesto koje će biti što bliže odredištu i adekvatno označeno, sukladno propisima, kako bi nesmetano mogli ući/izaći iz automobila te obaviti određene poslove. Mnogi od njih zbog zauzetih označenih parkirališnih mjesta često se vraćaju svojim domovima ne obavivši planirano, upravo zbog kršenja njihovih prava.

Većini osoba s invaliditetom osobni automobil je jedino prijevozno sredstvo kojim odlaze na radno mjesto, liječniku ili obavljati razne poslove, čime im je olakšano kretanje i neovisno življenje. 
Mobilnost i pristupačnost su osnovni preduvjeti uključivanja osoba s invaliditetom i izjednačavanja mogućnosti s osobama bez invaliditeta.  
Svjesni smo činjenice da je parkiranje na označenim mjestima za osobe s invaliditetom problematika s kojom se suočavaju sve urbane sredine u Republici Hrvatskoj, međutim upravo buđenjem svijesti i pozitivnim primjerima možemo potaknuti javnost na poštivanje propisa vezanih za pristupačnost.

Primjere velikih i važnih kampanja i akcija protiv nepropisnog parkiranja na označenim mjestima za osobe s invaliditetom imali smo u Osijeku, Puli, Zagrebu i Splitu. 
Vezano za navedenu problematiku pravobraniteljica je izdala preporuku svim gradovima i Policijskim upravama s predloženim mjerama i aktivnostima. Gradovima je preporučeno da u svojoj sredini provedu akciju u suradnji s udrugama osoba s invaliditetom, koja će za cilj imati podizanje svijesti i sprječavanje nepropisnog parkiranja na mjestima označenima za osobe s invaliditetom. 
Nadalje, Policijskim upravama je preporučeno provođenje prometne akcije nadzora i kontrole parkiranja na parkirališnim mjestima označenima za osobe s invaliditetom, uz prethodnu najavu iste, obzirom da i sama najava akcije od strane Policijske uprave ima preventivni karakter na moguće prekršitelje. Također, preporučeno je i češće provođenje kontrole odnosno provjere tko se parkira na označena mjesta za osobe s invaliditetom i da se propisno kazne novčano, ali i premještanjem automobila, odnosno oslobađanjem označenog parkirališnog mjesta.
Upravo dobri primjeri akcija i kampanja pokazuju da zajedničkim djelovanjem institucija, jedinica lokalne samouprave i udruga civilnog društva možemo ukazati na ovu problematiku, mijenjati stav našeg društva vezanog uz isto, dok i samom najavom akcija i kampanja u medijima preveniramo takve prekršaje i smanjujemo njihov broj - zaključuje u preporuci pravobraniteljica Slonjšak. 
Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti