KBC RIJEKA Milijunska odšteta za pacijenticu koja je zbog nesavjesnog liječenja postala osoba s invaliditetom

Tada 44-godišnja pacijentica trebala je operirati polipe maternice i ciste na jajniku, no nakon zahvata ostala je doživotna osoba s invaliditetom i može se kretati samo uz pomoć kolica

 

Klinički bolnički centar Rijeka potvrdio je u ponedjeljak da je pravomoćno presuđeno da pacijentici mora platiti odštetu od 5,6 milijuna kuna zbog pogreške pri operaciji koju će plaćati u obrocima.

Iz KBC-a navode da se to dogodilo 2006., a ustanova je krajem 2018. primila odluku o pravomoćnoj i ovršnoj presudi te je s tužiteljima postignut dogovor o obročnom plaćanju spomenute odštete.

Kako se navodi u medijima, u ožujku 2006. tada 44-godišnja pacijentica trebala je operirati polipe maternice i ciste na jajniku. Pri postupku anestezije i intubiranja učinjena je pogreška te je pacijentičin mozak ostao bez kisika, što je ostavilo trajne posljedice na organizam. Operacija nije obavljena, a pacijentica je provela nekoliko dana u komi, prenose mediji.

Ostala je doživotna osoba s invaliditetom i može se kretati samo uz pomoć invalidskih kolica.

Postupak za nadoknadu štete pokrenut je 2008. Prvostupanjska odluka donesena je 2016., a drugostupanjska, pravomoćna presuda na Županijskome sudu u Rijeci krajem 2018. 

Presuđeno je da KBC Rijeka danas 56-godišnjoj ženi i njezinoj užoj obitelji mora isplatiti oko 5,1 milijuna kuna odštete, u čemu je znatan udjel kamata. Osim toga, mora joj isplatiti i mjesečnu rentu zbog izgubljene zarade do stjecanja prava na starosnu mirovinu, što je ukupno oko 500 tisuća kuna.

Hina