DIGITALNA RAZNOLIKOST Na pametne telefone dolaze ikone koje prikazuju osobe s invaliditetom

Nove ikone prikazuju osobe koje koriste obična i elektromotorna invalidska kolica, psa pomagača, slušni aparat i protetiku, između ostalog. Neki od emojia imaju muške i ženske verzije i varijante za boju kože


Desetak ikona koje prikazuju iskustva osoba s invaliditetom dolaze na pametne telefone i druge uređaje kasnije ove godine.
Konzorcij Unicode - organizacija koja standardizira emojie koje nude Apple, Google i drugi proizvođači uređaja - ovaj je tjedan izdala 59 novih emojia. Među njima su brojne slike koje prikazuju različite aspekte invaliditeta.
Apple je prošle godine zatražio nove ikone vezane uz invaliditet, o čemu smo već pisali na In Portalu.
- Trenutni izbor emojia pruža široku lepezu prikaza ljudi, aktivnosti i objekata koji su značajni široj javnosti, ali vrlo malo njih govori o životnim iskustvima osoba s invaliditetom - navodi Apple u svom prijedlogu.
- Ovaj novi skup emojia koji predlažemo ima za cilj pružiti širi raspon mogućnosti za predstavljanje osnovnih kategorija za osobe s invaliditetom.
Nove ikone prikazuju osobe koje koriste obična i elektromotorna invalidska kolica, psa pomagača, slušni aparat i protetiku, između ostalog. Neki od emojia imaju muške i ženske verzije i varijante za boju kože.
Unicode je rekao da će najnovije ikone vjerojatno biti dostupne na mobilnim telefonima u rujnu ili listopadu, javlja Disability Scoop.
Apple je surađivao s Američkim vijećem slijepih, Zakladom cerebralne paralize i Nacionalnom udrugom gluhih, kako bi razvili emojie specifične za različite vrste invaliditeta. Tvrtka je priznala da dodatni emoji ne odražavaju cijeli raspon iskustava osoba s invaliditetom, ali da nude 'polaznu točku za veću zastupljenost raznolikosti unutar emoji svemira'.
Damir Fatušić

 

Povezane vijesti