KOMENTAR Znate li čemu služi znak osobe u kolicima na parkiralištu? Očito NE

Nesavjesni vozači koji koriste mjesta predviđena za parkiranje vozila osoba s invaliditetom čine prometni prekršaj. Kada bi kazna bila duplo ili troduplo viša, svi tzv. zdravi vozači puno bi jasnije vidjeli iscrtani znak osobe koja sjedi u kolicima


Kampanji Split parkinga 'Želiš li se mijenjati za mjesto?' cilj je upozoriti nesavjesne vozače da ne parkiraju na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom osim ako, naravno, i sami nemaju oznaku pristupačnosti. Također želi  pomoći  u rješavanju još jednog velikog problema s kojim se osobe s invaliditetom susreću na čijem se rješavanju intenzivno počelo raditi u proteklim mjesecima, a to je zloporaba znaka pristupačnosti na razini cijele Hrvatske. Kampanja se sad već uspješno proširila i na ostale gradove. 
O ovom problemu očitovala se i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak:
- Tijekom 2018. godine smo zaprimali pritužbe na kršenje prava radi nepropisnog parkiranja nesavjesnih građana, ali isto tako i informacije o slučajevima u kojima su osobe s invaliditetom svoj znak pristupačnosti posuđivali prijateljima i članovima obitelji. Znak pristupačnosti pogrešno se vrlo često smatra obiteljskim pravom kojeg koriste svi članovi obitelji osobe s invaliditetom. U svim područjima Republike Hrvatske postoje isti opisani problemi, stoga vrlo važnu ulogu imaju policijski službenici, a u nekim sredinama kod kontrola prometa u mirovanju i prometni redari. Njihovo djelovanje nije samo u cilju sprečavanja i kažnjavanja onih koji nepropisno parkiraju na označenim mjestima za osobe s invaliditetom, nego isto tako i upozoravanje na poštivanje propisa.
Dakle, najveći problem osim u kontroli korištenja znaka pristupačnosti vidimo i u činjenici da je u postupke vezano za znak pristupačnosti nepotrebno uključen veliki broj državnih tijela što bitno onemogućuju uopće mogućnosti za izmjenama postojećeg nezadoljavajućeg stanja u stvarnosti. Također, vrlo je važno osvješćivanje naših građana i zagovaranje poštivanja prava osoba s invaliditetom na korištenje pristupačnih parkirališnih mjesta u lokalnim sredinama, gdje imamo brojne primjere  važnih kampanja i tijekom prošle i već tijekom ove 2019. godine kao npr. kampanje u Splitu, Osijeku, Puli i Zagrebu – zaključila je pravobraniteljica Slonjšak.
Iz navedenog vidljivo je da su pozitivni pomaci tek jedva vidljivi, a problema je, bez obzira na sva nastojanja, 'više nego puno'. 
- Podružnica Zagrebparking tijekom 2018. godine, temeljem naloga službene osobe, izvršila je 2.327 postupanja vezanih za nepropisno parkiranje vozila na rezerviranim parkirališnim mjestima za osobe s invaliditetom – priopćili su za In Portal iz Zagrebparkinga.
Svi koji koristite znak pristupačnosti vjerojatno ste se više puta susreli sa situacijom u kojoj dođete na parkiralište koje ima nekoliko označenih parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom i sva su popunjena, ali ni u jednom od automobila ne vidite onaj pravovaljani karton koji dokazuje da parkirališno mjesto koristi osoba s invaliditetom. A izgovori tzv. zdravih vozača su prestrašni, primjerice, stali su samo na pet minuta, skoknuli u banku, po pecivo... Zapravo uopće nije ni bitno po što, bitno je da se na obilježenom mjestu nisu smjeli niti utaboriti jer osoba s invaliditetom u tih 'pet minuta' - a  dobro znamo da nije pet minuta - automobilom kruži po naselju, ulici, pa i udaljenijim kvartovima, i ne može uopće naći mjesto na kojem može normalno parkirati, imati dovoljno mjesta da izvadi kolica. To je manevar koji iziskuje prostor. 
Također je u tih 'pet minuta' osoba s invaliditetom možda pokisla do kože jer je zbog zauzetog mjesta morala parkirati automobil  puno dalje od željenog odredišta. 
Što se tiče onog dijela da osobe s invaliditetom svoje znakove pristupačnosti posuđuju, nadamo se da isti ti nemaju obraza vikati: uzeo mi je mjesto! 
Puno je ovdje kotačića koje treba uštimati, od problema prevelikog broja nadležnih državnih tijela, do nesavjesnih građana koji parkiraju gdje stignu, do kazne od 700 kuna koja je očito preblaga. Kad bi ona bila i duplo i troduplo viša, vjerujem da bi svi nesavjesni vozači puno jasnije vidjeli iscrtani znak osobe koja sjedi u kolicima prije nego bi svoj automobil smjestili 'na mjesto na kojem mu nije mjesto'. 
Osvješćivanje građana kroz kampanje je odlično, ali 'lupi po džepu' je možda jedino djelotvorno rješenje. Samo visina kazne mora biti podvučena strahom - mogu li to platiti? Dobra ideja je potez sa skrivenom kamerom u Splitu, a ne bi bilo loše ni javno objavljivanje svih automobila parkiranih na mjestu za osobe s invaliditetom s imenom i prezimenom vlasnika. Označeno mjesto za osobe s invaliditetom na parkiralištu s razlogom pripada nama, a ne vama!
Piše: Anita Blažinović