VRŠNJAČKO ZLOSTAVLJANJE Studija pokazala da oblik uznemiravanja ovisi o vrsti invaliditeta

Ova studija također govori ponešto i o tankoj liniji između inkluzije i riziku od zlostavljanja izazvanog različitošću, koja može biti prenaglašena zbog posebnih usluga koje djeca imaju u školi, što je trenutno vrlo aktualno u Hrvatskoj

 

Novo istraživanje sugerira da slučajevi vršnjačkog nasilja i drugog uznemiravanja koji ciljaju djecu s teškoćama u razvoju ovise o vrsti teškoća koje dijete ima.

Studija koja se bavi iskustvima 791 mlade osobe u dobi od deset do 20 godina diljem Sjedinjenih Američkih Država pokazala je da osobe s teškoćama u učenju češće doživljavaju uznemiravanje uživo, dok su osobe s tjelesnim invaliditetom češće žrtve online zlostavljanja.

Mladi s depresijom doživjeli su i online i uznemiravanje uživo, pokazalo je istraživanje.

Rezultati koji su nedavno objavljeni u časopisu Children & Schools temelje se na podacima prikupljenim telefonskom anketom poznatoj pod nazivom Studija o viktimizaciji tehnološkog uznemiravanja.

- Vrsta invaliditeta, dijagnoza ili posebna usluga među mladima može biti povezana s jedinstvenim ranjivostima u smislu iskustva vršnjačkog uznemiravanja - napisali su istraživači sa Sveučilišta New Hampshire u svojim nalazima.

Oni koji stoje iza studije kažu da bi odgojitelji trebali uzeti u obzir razlike u tome kako mladi s invaliditetom doživljavaju uznemiravanje.

- Nadamo se da će ovi rezultati pomoći školama da razmisle o kontekstu u kojem se uznemiravanje događa i mogućim načinima da se rizik svede na najmanju moguću mjeru za sve mlade, uključujući one s invaliditetom ili one koji primaju posebne usluge u školama - napisali su istraživači, a prenosi Disability Scoop.

Ova studija također govori ponešto i o tankoj liniji između inkluzije i riziku od zlostavljanja izazvanog različitošću, koja može biti prenaglašena zbog posebnih usluga koje djeca imaju u školi, što je trenutno vrlo aktualno u Hrvatskoj. U tom smislu logičan je, a i kod nas vrlo primjenjiv poziv školama da razmotre načine smanjivanja rizika od takvog uznemiravanja.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti