HKD NA SUŠAKU Radionica inkluzivnog plesa za osobe s invaliditetom po DanceAbility metodi

Radionica je namijenjena svim zainteresiranim osobama, neovisno o invaliditetu ili savršenosti tijela, neovisno o razini tjelesne funkcionalnosti ili o prethodnom plesačkom iskustvu

 

Prostor Plus poziva zainteresiranu javnost na sudjelovanje u radionici inkluzivnog plesa po DanceAbility metodi certificirane voditeljice Helvecie Tomić, koja će se održati u subotu, 2. ožujka, u HKD na Sušaku s ulazom pristupačnim vozilima i pomagalima za kretanje.

Ova radionica prva je u nizu DanceAblitiy metode koja se provode u sklopu projekta Žiroskop.

Radionica je namijenjena svim zainteresiranim osobama, neovisno o invaliditetu ili savršenosti tijela, neovisno o razini tjelesne funkcionalnosti ili o prethodnom plesačkom iskustvu. Mješovite grupe s obzirom na tjelesnu datost i iskustvo najplodnije su tlo za pronalazak i produbljivanje vlastitog izričaja.

DanceAbility pristup usmjeren je na improvizaciju s ciljem pronalaska vlastitog kreativnog pokreta. Princip rada je iznutra prema van, kroz maštu, bez zadanih pokreta, osjećajući i razvijajući vlastite pokrete, ne bi li se spajanjem individualnih stvorio zajednički izraz. Inkluzivnim pristupom u kojem su sve psiho-fizičke različitosti dobrodošle, povećava se svijest o kreativnosti i mogućnosti kretanja svake osobe, ujedinjuje sudionike kroz vježbe osmišljene tako da svatko može sudjelovati, bez izolacije, gradeći povjerenje, povezanost i zajedništvo.

Inkluzivni ples je, dakle, i alat za senzibiliziranje društva i za otvaranje mogućnosti marginaliziranim osobama i 'povlaštenim skupinama' pronalaska zajedničkih vrijednosti. Kako ćemo se na radionici prvenstveno baviti plesom i pokretom ovim se pristupom nastojimo odmaknuti od ustaljenih pokreta i otvoriti široku paletu vokabulara kretanja. Ovaj pristup plesu nema terapeutsku svrhu niti je isključivo namijenjen osobama s invaliditetom. Ovakav pristup nastoji stvoriti jednake uvjete za suradnju i okruženje za učenje. To je prostor ravnopravnosti i slobode za sve s ciljem pronalaženja, razvijanja i produbljivanja vlastitog plesnog izraza.

Radionicu vodi Helvecia Tomić certificirana za vođenje pokreta i plesa grupa mješovitih fizičkih mogućnosti po DanceAbility metodi. U Portugalu stječe DanceAbility edukaciju, dok u Zagrebu glumačku i plesnu edukaciju te naziv magistre makroekonomije. Kao glumačka i plesna izvođačica surađuje na društveno angažiranim umjetničkim projektima.

Organizacija aktivnosti je sufinancirana u okviru Operativnog programa 'Učinkoviti ljudski potencijali' iz Europskog socijalnog fonda.

Anita Blažinović