PROGRAM NOVA PRILIKA Osposobljavanje osoba s invaliditetom za zanimanja u ugostiteljstvu

Cilj programa je povećati konkurentnost marginaliziranih, teško zapošljivih skupina građana na tržištu rada, a namijenjen je OSI populaciji te dugotrajno nezaposlenim osobama

 

Sedmero polaznika prvog ciklusa osposobljavanja za zanimanje priprematelja jednostavnih jela i slastica u sklopu programa 'Nova prilika Udruge paraplegičara i tetraplegičara u utorak je u Ugostiteljsko-turističkoj školi dobilo zaslužene potvrde.

Riječ je o dvogodišnjem projektu financiranom sredstvima EU-a, čiji je cilj povećati konkurentnost marginaliziranih, teško zapošljivih skupina građana na tržištu rada, i to osposobljavanjem za tražena zanimanja u ugostiteljstvu. Program je namijenjen osobama s invaliditetom, ali i dugotrajno nezaposlenim i mladim nezaposlenim osobama s područja županije, javlja Glas Slavonije

- Cijeli je projekt zamišljen kroz šest ciklusa po sedam osoba. Tri su ciklusa za priprematelja jednostavnih jela i slastica, a tri za priprematelja bureka i pizza. Riječ je o deficitarnim zanimanjima traženima na burzi, koja smo odabrali u dogovoru s HZZ-om – kaže Danijel Balažić, predsjednik udruge i voditelj projekta. Svi polaznici koji su počeli ciklus, kaže, i završili su ga.

- Stekli su nova znanja i iskustva i spremniji su za tržište rada nego što su to bili prije uključivanja u projekt. Dobili su potvrdu koja se upisuju u radnu knjižnicu i koja im otvara put za lakše pronalaženje posla – dodaje Balažić.

A 150 sati u gotovo četiri mjeseca učenja i prakse s vrhunskim stručnjacima u suvremenim praktikumima Ugostiteljske škole isplatit će se, uvjereni su i polaznici, koji su na svečanoj promociji pokazali što su naučili pripremivši prigodan domjenak i hranu za goste – obitelj i prijatelje. Ika Kopić (39) iz Tenje za program je doznala na Zavodu za zapošljavanje.

- S obzirom na to da sam već tri godine nezaposlena, savjetnik mi je rekao da ispunjavam uvjete za prijavu na program. Do sada sam radila više u poslovima održavanja i nadam se da će mi ova potvrda i znanja koja sam stekla pomoći pri zapošljavanju. Dosta smo toga naučili – od pripreme hladnih i toplih predjela te glavnih jela do deserta – kaže Kopić koja će već sutra krenuti sa slanjem zamolbi za posao.

A za prijave na natječaje neće dugo čekati ni Hrvoje Orešković (27), koji je završio školu za pomoćnog kuhara. Program je upisao na preporuku prijatelja i kaže da je u praksi sada obnovio znanja.

Drugi je ciklus počeo s novim polaznicima za priprematelja bureka i pizza, a treći ciklus planiran je za gluhe i nagluhe osobe. Udruga je u potrazi za kandidatima.

Anita Blažinović