MOJA PRIČA Ivica Bašić, predsjednik Udruge Toms

Osobe s invaliditetom, a i udruge su razjedinjene, nisu složne. Samo ujedinjenjem i složnijim radom na lokalnoj i nacionalnoj razini postigli bismo bolje uvjete za sve osobe s invaliditetom, rekao je predsjednik Udruge Toms

 

Ivica Bašić rođen je u srpnju 1953. godine u Rijeci. Ovaj inženjer brodske energetike i elektronike osoba je s invaliditetom i predsjednik Udruge tjelesnih invalida TOMS iz Trogira od 2005., a od 1997. do 2005. godine u Udruzi je volontirao kao tajnik.

- U Udruzi sam angažiran kao volonter te osmišljavam, organiziram, provodim i  nadgledam projekte i akcije koje Udruga zastupa, predstavljam Udrugu, sazivam i vodim sjednice Skupštine i Sjednice Predsjedništva, brinem o zakonitosti rada Udruge, određujem predstavnike Udruge na stručnim skupovima i drugim skupovima od interesa za Udrugu i njene članove, odlučujem o pravima i obvezama zaposlenika u Udruzi, obavljam i druge poslove od interesa za Udrugu - kaže nam Bašić.

Udruga ima 290 članova te provodi veliki broj aktivnosti te zagovara bolji položaj sveukupne Osi populacije.

- Provodimo dva projekta osobnog asistenta (ministarstvo demografije i Eu projekt) u koje je uključeno ukupno 26 korisnika osobne asistencije, Asistent u nastavi, projekt Pružanje psihosocijalne podrške u poludnevnom boravku, EU projekt Zaželi promjenu!, humanitarna akcija Vinskom cestom do humanosti i dobrote 2001-2019, Klape pivaju, a pisma liči 2007-2019. i još jako puno toga - kaže Bašić.

Kao predsjedniku Udruge, najveći izazov predstavlja mu borba s birokracijom, osiguravanje financijskih sredstava za rad udruge, suradnja s lokalnom zajednicom, te ostvarivanje mogućnosti rada djelatnika u jednom, ali većem prostoru.
- Udruga ima dobru suradnju s lokalnom zajednicom (Grad Trogir, općine Seget, Marina i Okrug) s kojima  redovito održavamo sastanke i provodimo zajedničke aktivnosti i projekte kroz razna partnerstva te  redovito radimo na zajedničkim planovima ostvarivanja pristupačnosti za osobe s invaliditetom kako u javnim ustanovama, tako i javnim površinama (plaže).

Ujedno, osiguravamo asistente u nastavi unutar škola, iako izmjenom zakona želimo ostati u kontaktu kako s gradom i općinama tako i sa školama te pružiti svu podršku lokalnoj zajednici, a u svrhu što bolje organizacije pripreme projekta. Sa školama i vrtićima provodimo redovite aktivnosti u koje uključujemo djecu i nastavnike osnovnih i srednjih škola  - zadovoljan je Bašić.

Dva su plana Udruge u narednom periodu, a to je kupnja novog kombi vozila kojim se vrši prijevoz djece od njihovih domova do Udruge u poludnevni boravak u kojem ostvaruju stručne usluge logopeda, rehabilitatora, psihologa i fizioterapeuta i na radionice, prijevoz članova i djece na izlete i druženja u rehabilitacijske centre i bolnice.

Drugi plan je osiguravanje jednog, većeg prostora gdje bi se provodile sve aktivnosti udruge na istom mjestu (uredi, stručne terapije, radionice te prostor za druženje mladih i starijih članova Udruge).

Naravno, plan Udruge za naredni period je nastavak provedbe svih akcija, projekata i programa na lokalnoj razini od kojih su neki dugogodišnji i tradicionalni (Vinskom cestom do humanosti i dobrote i Klape pivaju, a pisma liči, Moje svijetlo za moj Vukovar, obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom).

-  Osobe s invaliditetom, a i udruge su razjedinjene, nisu složne, samo ujedinjenjem i složnijim radom na lokalnoj i nacionalnoj razini postigli bismo  bolje uvjete za sve osobe s invaliditetom  - poruka je Ivice Bašića za kraj.

Anita Blažinović