DENTALNA INKLUZIJA Tko su stomatolozi koji uskraćuju usluge osobama s invaliditetom

Iako je samo nekoliko stomatoloških ordinacija specijalizirano za liječenje osoba s invaliditetom, većina ih se može prilagoditi za pacijente s invaliditetom, kažu zagovornici. Slična, ali ipak lošija situacija je i u Hrvatskoj

 

Osobama s invaliditetom moglo bi biti lakše doći do stomatološke skrbi nakon što je američki nacionalni odbor promijenio svoju etičku politiku kako bi bila inkluzivnija.

Američka udruga stomatologa nedavno je preradila svoj kodeks ponašanja kako bi zabranila uskraćivanje skrbi pacijentima s tjelesnim, razvojnim ili intelektualnim invaliditetom. Kako piše Disability Scoop, u slučajevima kada stomatolog nema opremu ili stručnost da zadovolji posebne potrebe neke osobe, kodeks od njih sada zahtijeva da upute pacijenta odgovarajućem zubaru, a ne da ga samo odbiju.

Doktor James Smith, koji vodi etičko vijeće stomatološke udruge, rekao je da je promjena koja je stupila na snagu krajem prošle godine bila 'ispravna stvar za učiniti'.

- Priznali smo da rješavanje ovog problema i njegovo uključivanje u kodeks ponašanja pomaže da se osigura pravda i jednakost za osobe s invaliditetom - kazao je Smith.

Članovi stomatološke udruge dužni su se pridržavati kodeksa ponašanja, koji također služi kao standard za državne zakone, dodao je Smith.

Zbog nedostatka pristupa dentalnoj njezi, zagovornici kažu da su odrasli s invaliditetom izloženi većem riziku od lošeg oralnog zdravlja. Samo u državi Wisconsin gotovo trećina odraslih osoba s invaliditetom imala je uklonjen zub u posljednjih godinu dana, a svaki četvrti nije posjetio stomatologa najmanje 12 mjeseci, kažu iz udruge Disability Rights Wisconsin.

Pružatelji stomatoloških usluga izrazili su zabrinutost zbog dodatnog vremena potrebnog za liječenje osoba s intelektualnim i razvojnim invaliditetom, kažu stručnjaci.

- Ponekad je teško imati pacijenta u stolcu ako su vrlo anksiozni zbog liječenja, ako imaju poteškoća s mirnim sjedenjem ili ako osjećaju puno straha, a ponekad su te okolnosti češće kod osoba s različitim teškoćama - rekla je Jane Koppelman, viša menadžerica kampanje za stomatološku pristupačnost organizacije Pew Charitable Trusts.

Iako je samo nekoliko stomatoloških ordinacija specijalizirano za liječenje osoba s invaliditetom, većina ih se može prilagoditi za pacijente s invaliditetom, kažu zagovornici. Slična, ali ipak lošija situacija je i u Hrvatskoj.

Damir Fatušić