PLOČE Projekt vrijedan 835 tisuća kuna koji će kroz sport povećati uključenost osoba s invaliditetom u zajednicu

Projekt promiče zdrave stilove života, potiče integraciju i socijalizaciju djece i mladih različitih psihofizičkih, dobnih i socijalnih karakteristika

 

Krajem prošlog tjedna,u Domu sportova Ploče, održana je prezentacija projekta 'Zajedno u zdravlju, zajedno u športu', koji je prijavila Zajednica športskih udruga Grada Ploča, u partnerstvu s Gradom Ploče.

Prema riječima voditeljice projekta, Nikoline Doboš, vrijednost projekta je 835.880 kuna, od čega je 710.498 kuna sufinancirano sredstvima Europske unije a 125.382 iz državnog proračuna. Vrijeme provedbe projekta je 24 mjeseca, početak projektnih aktivnosti je od prosinca 2018.godine.

Opći cilj ovog projekta je povećanje uključenosti djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti i/ili osoba s invaliditetom u zajednicu kroz šport, odnosno povećanje dostupnosti besplatnih športskih sadržaja s ciljem uključivanja djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti.

Projektom se planira motivirati 50-ero djece i mladih na bavljenje športskim aktivnostima koju do ovog projekta nisu sustavno prakticirali, organizirano poticati mlade na uključenje u športske aktivnosti isto tako poticati i motivirati one mlade koji zbog nedostatka podrške i financijskih sredstava planiraju napustiti sport ili rekreaciju. Projekt promiče zdrave stilove života, potiče integraciju i socijalizaciju djece i mladih različitih psihofizičkih, dobnih i socijalnih karakteristika.

 

Ciljne skupine su djeca i mladi čiji su roditelji nezaposleni, čiji su roditelji korisnici dječjeg doplatka, djeca i mladi bez odgovarajuće roditeljske skrbi, iz jednoroditeljskih obitelji, iz obitelji s troje ili više djece, djeca i mladi s problemima u ponašanju, djeca s teškoćama u razvoju, mladi koji su korisnici stipendija za studente slabijeg socijalno-ekonomskog statusa te nezaposleni mladi.

Projektom je financirano zaposlenje dvaju trenera, jednog rukometnog i jednog nogometnog. Djeca i mladi koji čine ciljnu skupinu jednu četvrtinu korisnika tih klubova. Planira se nabava športske opreme za sudionike, prednost će imati kolektivi i pojedinci koji dolaze iz klubova čije trenere ne financira projekt kako bi izbjegli zapostavljanje određenih sportskih subjekata.

Također se planira u Pločama i okolnim mjestima opremanje sportskih igrališta spravama za vježbanje na otvorenom i to u Pločama, Kominu i na Staševici. Svrha ove aktivnosti je povećati broj rekreativaca, pružti im besplatnu športsku aktivnost te dodatno populizirati bavljenje športom.

Anita Blažinović