MOJA PRIČA Deni Černi

Moja poruka drugim osobama s invaliditetom bila bi da se nikad ne predaju ma koliko im bilo teško i da pokušaju pronaći nešto što će ih usrećiti i ispuniti njihov život, poruka je najboljeg atletičara s invaliditetom u seniorskoj kategoriji Bjelovarsko-bilogorske županije

 

Deni Černi rođen je 3. svibnja 1993. godine u Virovitici , a po struci je tehničar za računalstvo.

Sa šest godina sam obolio od bolesti dystonia, te sam veliki dio djetinjstva proveo u bolnicama na raznoraznim pretragama - kaže nam Deni.

Nije bilo lako prihvatiti cjeloživotni invaliditet.

- U početku se bilo doista teško nositi s invaliditetom i činjenicom da ste 'drukčiji', ali, srećom, imao sam iza sebe moje roditelje koji su mi vrlo dobro objasnili da biti osoba s invaliditetom nije ništa neobično i da će mi u nekim situacijama biti teže nego nekim osobama moje dobi, no da nikad ne odustajem - kaže Černi.

- Tijekom osnovnoškolskog, pa tako i srednjoškolskog obrazovanja, imao sam problema s pogledima 'znatiželjnih' ljudi koji me ne poznaju, ali sam se brzo navikao budući da  sam blagonaklonog stava i svakoj osobi pristupam na prijateljski način - nastavlja Deni.

Ljubav prema atletici rodila se u tinejdžerskoj dobi.

- Sa 14 godina sam dobio poziv Darka Kralja hoću li probati trenirati atletiku, a u meni je proradila neka želja i odmah sam pristao. Nakon prvog odrađenog treninga svidjelo mi se bacanje kugle i želio sam nastaviti. Kako sam trenirao, tako su dolazila sve veća natjecanja pa tako i dodatna motivacija za biti bolji i ostvariti više. Moji trenutačno najveći uspjesi su drugo.mjesto u bacanju kugle na Europskom prvenstvu u Berlinu 2018. godine, prvo mjesto u bacanju kugle na IWAS svjetskim igrama u Portugalu 2017. u seniorskoj konkurenciji te rušenje svjetskog juniorskog rekorda u bacanju diska 2010. godine. Trenutačno sam u fazi priprema za Svjetsko prvenstvo u Dubaiu krajem ove godine. Najveća podrška mi je obitelj i trener Boris Kljaić - kaže nam Deni, pred kojim je, čini se, još puno medalja.

- Moja poruka drugim osobama s invaliditetom bi bila da se nikad ne predaju ma koliko im bilo teško i da pokušaju pronaći nešto što će ih usrećiti i ispuniti njihov život- zaključio je mladi sportaš i predsjednik Atletskog klub osoba s invaliditetom Otos Grubišno Polje.

Anita Blažinović