SKANDALOZNO ODUGOVLAČENJE Još se čeka zabrana uređaja za elektrošokiranje osoba s invaliditetom

Zagovornici su izjavili kako se nadaju da će FDA reagirati do 24. travnja, datuma koji obilježava pet godina otkako je stručna skupina FDA prvi put preporučila zabranu uređaja

 

Mjesecima nakon što se američka Uprava za hranu i lijekove (Food and Drug Administration – FDA, op. a.) obvezala da će zabraniti uređaje koji se koriste za elektrošokiranje osoba s invaliditetom, zagovornike zanima zašto se zabrana još nije dogodila.

Prošle jeseni FDA je kazala kako u 2019. godini planira krenuti s dovršavanjem zabrane takozvanih 'električnih uređaja za stimulaciju', a ta izjava je uslijedila više od dvije godine nakon što je agencija prvi put predložila taj potez.

Sada, u pismu saveznoj agenciji, više od 200 organizacija za zastupanje osoba s invaliditetom traži od FDA da finalizira zabranu što prije.

- U devet godina otkako je FDA pokrenula ovo pitanje, neki od najugroženijih ljudi u našoj zemlji bili su izloženi nepodnošljivo bolnom električnom udaru za bezazlena ponašanja kao što je ustajanje sa sjedala, prekidanje, šaputanje, zgrbljenost, psovanje ili neurednost - pisali su zagovornici povjereniku FDA Scottu Gottliebu, američkom državnom tajniku za zdravstvo i usluge (Health and Human Services – HHS, op. a.) Alexu Azaru i direktoru ureda Bijele kuće za upravljanje i proračun Micku Mulvaneyu.

- Mi, dolje potpisani, potičemo HHZ i Bijelu kuću da odrede prioritete i poduzmu sve potrebne mjere kako bi se osiguralo da se ovo kritično pravilo odmah dovrši i provede - navodi se u pismu potpisanom od strane stotina organizacija osoba s invaliditetom.

Zagovornici su izjavili kako se nadaju da će FDA reagirati do 24. travnja, datuma koji obilježava pet godina otkako je stručna skupina FDA prvi put preporučila zabranu uređaja. Zagovornici također žele punu i trenutačnu zabranu bez bilo kakve vrste 'postepenog ukidanja' ili 'izuzetaka'.

Već smo pisali na In Portalu da samo jedna ustanova u Americi - obrazovni centar Judge Rotenberg u Cantonu u Massachusettsu - koristi uređaje koji se oslanjaju na elektrode pričvršćene na kožu kako bi isporučili električne šokove kojima bi se uvjetovalo poželjno ponašanje korisnika.

Podupiratelji Rotenberg centra kažu kako je metoda posljednja opcija za pojedince koji ne reagiraju na druge pristupe. Centar je istaknuo kako će se boriti protiv bilo kakvih pokušaja zabrane uređaja.

Međutim, u izvješću iz 2014. FDA je izjavila da su bivši korisnici prijavili opekotine, ožiljke, grčeve u mišićima, napadaje i druge probleme, te rekli da ih je iskustvo ostavilo 'ustrašenima' i 'tjeskobnima'.

Nedavno je FDA navela da će do kraja ove godine finalizirati propise kojima se zabranjuju uređaji za električnu stimulaciju.

- Vjerujemo da ovi proizvodi predstavljaju nerazuman i značajan rizik za javno zdravlje koji se ne može ispraviti ili ukloniti promjenama u označavanju - izjavio je Gottlieb, koji će sljedećeg mjeseca napustiti svoju dužnost povjerenika FDA-e, prošle godine kada je zabrana prvi put najavljena.

Sandy Walsh, glasnogovornica FDA-e, rekla je za Disability Scoop da je agencija 'još uvijek u procesu finaliziranja pravila' i da ne može 'spekulirati o određenom vremenu'.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti