NEISPLATIVI BRAK Novi zakon olakšat će osobama s invaliditetom ulazak u bračne vode

Slično kao i s osobnom invalidninom u Hrvatskoj, čini se da je i drugdje u svijetu započeo trend revizije prava osoba s invaliditetom kako bi se uklonile nelogičnosti koje ponekad krše druga osnovna ljudska prava

 

Američki zastupnik John Katko predstavio je ovog mjeseca prijedlog za koji kaže kako će ukloniti prepreke za brak osobama s invaliditetom.

Katko je sponzorirao prijedlog zakona kojim bi se zaštitio dopunski dohodak (Supplemental Security Income - SSI, op. a.) za osobe s razvojnim i intelektualnim teškoćama. Trenutno, kada se dvije osobe koje primaju SSI udaju, njihove povlastice mogu biti ugrožene jer moraju zajednički prijaviti svoje prihode.

SSI primaju osobe s invaliditetom s malim primanjima, piše The Citizen. Dodatak pomaže u pokrivanju osnovnih troškova, kao što su odjeća, hrana i stanovanje.

Ćlanak koji je objavila Uprava za socijalnu sigurnost 2003. godine govori o tome kako brak utječe na SSI naknade. Ako bi se dvije osobe koje primaju SSI udale, primile bi 25 posto manje nego kada bi živjele zajedno, ali bez udaje.

- Osobe s intelektualnim i razvojnim teškoćama ne bi trebale birati između braka i invalidnine - kazao je Katko.

Katkov prijedlog zakona, koji je sponzorirao i zastupnik Bill Keating, osigurao bi da na SSI ne utječe bračno stanje. Da bi se izračunala visina SSI za osobu s razvojnim ili intelektualnim teškoćama, uzet će se u obzir samo njihovi prihodi i druge financijske informacije. Zarada njihovih supružnika neće biti čimbenik.

Zakon također pruža pristup Medicaidu osobama s razvojnim ili intelektualnim teškoćama ako se kvalificiraju za SSI dpdatak.

Kandi Pickard, viši potpredsjednik Nacionalnog Down sindrom društva, pozvao je ostale članove Kongresa da podrže zakon koji su predložili Katko i Keating.

- Brak je osnovno građansko pravo - rekao je Pickard.

- Pojedinci s invaliditetom zaslužuju slobodu da osiguraju zakonsku zaštitu braka kako bi izgradili obitelji s ljubavlju i imali mogućnosti koje dolaze s institucijom braka.

Slično kao i s osobnom invalidninom u Hrvatskoj, čini se da je i drugdje u svijetu započeo trend revizije prava osoba s invaliditetom, kako bi se uklonile nelogičnosti koje ponekad krše druga osnovna ljudska prava.

Damir Fatušić