TJEDAN DANA S INVALIDIMA RADA Predstavnici HSUIR-a u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

Predstavnici invalida rada, uz ostalo, u ministarstvu su raspravljali o novim zakonima koji su u pripremi – zakonima o inkluzivnom dodatku, osobnoj asistenciji, udrugama i socijalnoj skrbi

 

Trećeg dana Nacionalne kampanje #Tjedan dana s invalidima rada, koja traje od 18. do 24. ožujka, a koju je drugu godinu zaredom organizirao Hrvatski savez udruga invalida rada (HSUIR), u sklopu Nacionalnog dana invalida rada, održan je sastanak u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Naime, u srijedu, 20. ožujka, Leke Sokolaj, izvršni direktor HSUIR-a, sastao se s predstavnicima Ministarstva – državnom tajnicom Marijom Pletikosa i savjetnicom ministrice Zvjezdanom Bogdanović, zatim s predsjednicom Udruge invalida rada Zagreba Nadom Vorkapić, predsjednicom Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih Jadrankom Krstić u pratnji asistentice za prijevod, kao i s administratoricom Baze podataka Saveza društava multiple skleroze Hrvatske Željkom Antunović.

Razgovaralo se, uz ostalo, o problemu osobne asistencije na terenu, gdje su uočeni problemi i kada je riječ o korisnicima, ali i samim asistentima.

Savjetnica ministrice Zvjezdana Bogdanović, koja ima dvanaest godina iskustva u području osobne asistencije, istaknula je da bi se i jedna i druga strana trebale držati Etičkog kodeksa, usto i poštivati lista aktivnosti i potreba.

- Treba se kvalitetno pratiti priča od korisnika do osobnog asistenta. Uistinu nastojimo zadržati svakog kvalitetnog osobnog asistenta i preraspodijeliti ga dalje, budući da se javljaju u malom broju. Uglavnom, osobni asistent ne smije biti rob i sluga, a pogotovo ne za druge članove obitelji – rekla je Antunović.

Leke Sokolaj je istaknuo na osnovu iskustva rada s udrugama da, unatoč velikoj nezaposlenosti, postoji veliki problem s uslugama osobne asistencije. Naime, zbog četverosatnog radnog vremena postoji vrlo mali interes, posebno u manjim sredinama, u mjestima gdje je razvijen turizam, ali i u okolici Zagreba.

Za idući tjedan najavljeno je osnivanje radne skupine koja će se baviti novim Zakonom o osobnoj asistenciji.

Sokolaj se također osvrnuo na problem odustajanja od sedam kategorija funkcionalnosti, dok su ostale samo četiri, s time da se neke međusobno preklapaju kao štu su druga i treća te treća i četvrta. I nadalje postoji problem, vezano za to da osobne invalidnine uz plaću ostvaruju i osobe kojima je vještačenjem priznat treći stupanj funkcionalnosti, budući trenutno na isto imaju pravo samo osobe s četvrtim stupnjem funkcionalnosti, kojih ima vrlo malo na razini Republike Hrvatske.

Iz Ministarstva su istaknuli da bi navedeno automatski značilo dupliciranje proračuna budući bi se odnosilo na osobe koje rade i one koji ne rade, ali da se problem može rješavati kroz inkluzivni dodatak.

Naime, u Ministarstvu je najavljen sastanak radnog povjerenstva u vezi izrade Zakona o inkluzivnom dodatku.

Ujedno su se osvrnuli na Zakon o udrugama u sustavu financiranja udruga i saveza. Istaknuto je da je zatraženo mišljenje od Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva te od Vladinog ureda za udruge.

Tijekom sastanka istaknuto je da se intenzivno radi i na novom Zakonu o socijalnoj skrbi, koji bi već do ljeta mogao biti u saborskoj proceduri. Posebno je naglašeno da se mora raditi na ranoj intervenciji u obiteljima, pogotovo u obiteljima koje imaju djecu s teškoćama u razvoju.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti