POHVALE IZ EUROPE Kampanja 'Želiš li se mijenjati za mjesto?' oduševila zastupnike u EU parlamentu

Znak pristupačnosti jedna je od najstarijih inicijativa za osobe s invaliditetom u Europi, no do danas se korisnici diljem EU suočavaju s mnogim problemima

 

Nakon što je dobila pohvale u Hrvatskom saboru u sklopu okruglog stola 'Primjena znaka pristupačnosti u RH' i osvojila Grand PRix Hrvatske udruge za odnose s javnošću u kategoriji malih i srednjih trgovačkih društava, o čemu smo pisali na In Portalu, kampanja Split parkinga 'Želiš li se mijenjati za mjesto?' ovog tjedna u pozitivnom kontekstu istaknuta je i u europskoj prijestolnici, Bruxellesu.

U Europskom parlamentu održana je konferencija na temu europskog znaka pristupačnosti pod nazivom 'Ne zauzimaj moje mjesto! - EU znak pristupačnosti', koju su organizirali zastupnici Europskog parlamenta Olga Sehnalová, Helga Stevens i Ádám Kósa, ujedno članovi Međugrupe za osobe s invaliditetom pri EU parlamentu.

Glavni cilj ove konferencije bio je dodatno usmjeriti pažnju zastupnika EU parlamenta na ovu važnu temu. Istaknuta su dva osnovna problema, identična onima u Hrvatskoj - neunificiranost znaka pristupačnosti na razini Europske unije te nepropisno parkiranje na mjesta za osobe s invaliditetom. Ádám Kósa, prva gluha osoba zastupnik u EU parlamentu, koji koristi znakovni jezik, u uvodnom je dijelu konferencije pohvalio i istaknuo upravo primjer kampanje 'Želiš li se mijenjati za mjesto?' iz Splita kao nešto što provjereno može pomoći u borbi s nepropisnim parkiranjem.

- Na ovoj konferenciji želimo vam pokazati na koji način možemo riješiti ovaj problem na području Europske unije. Jedan odličan primjer za to je kampanja iz Splita, Hrvatske. Radi se o kampanji s dodatnim znakovima u kojoj su predstavljene poznate osobe, uzori, koji su lica ove kampanje kako bi pokazali da su ovo mjesta za osobe s invaliditetom, osobe smanjene pokretljivosti i da to trebamo poštovati, a ne to zloupotrebljavati. Stoga se nadam da se ovaj pozitivan primjer može proširiti po cijeloj Europi. Radi se o odličnom praktičnom primjeru iz Hrvatske i mislim da je to nešto o čemu trebamo nastaviti raspravu danas kako bismo napravili korak dalje. Ovdje vidimo kako su se svi sugrađani aktivno uključili u borbu za prava osoba s invaliditetom - zaključio je uvodno izlaganje Kósa.

Znak pristupačnosti jedna je od najstarijih inicijativa za osobe s invaliditetom u Europi, no do danas se korisnici diljem EU suočavaju s mnogim problemima. Svoja iskustva i probleme s kojima se svakodnevno susreću na konferenciji su ispričali sami korisnici znaka, pripadnici službi nadležnih za njegovu kontrolu te predstavnici vlasti. S obzirom na to da svaka država ima svoja pravila, jedan od prijedloga sudionika je i dodatno usklađivanje pravila i zakona na razini EU o tome tko ima pravo na znak, tko je za njega nadležan te izrada unificiranog znaka pristupačnosti na razini EU.

Na konferenciji su sudjelovali i predsjednica EDF-a Catherine Naughton (Europski forum za osobe s invaliditetom) i Emmanuelle Grange, pročelnica Odsjeka za osobe s invaliditetom (Europska komisija, GU za zapošljavanje).

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti