INICIJATIVA ZA PRISTUPAČNI SPLIT Zašto podržavamo ministra Pavića kada je riječ o pristupačnosti za Osi populaciju

'Inicijativa za pristupačni Split pozdravlja ovaj neophodni korak ka ostvarenju pristupačnosti Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u Zagrebu'

 

Izazvani medijskim kritikama odluke Ministartsva rada i mirovinskog sustava da se Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom preseli u poznatu 'Zagrepčanku' uz mjesečni najam od 400.000 kuna, oglasili su se iz Inicijative za pristupačni Split.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

'Ponukani natpisima u današnjim medijima u kojima se dovodi u pitanje osiguravanje novog prostora za Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u 'Zagrepčanki' u Zagrebu želimo naglasiti važnost pristupačnosti i primjerenosti prostora u kojima se rade vještačenja za osobe s invaliditetom.

Kao inicijativa osoba s invaliditetom pozdravili smo novi, prilagođeni i primjereni prostor Područnog ureda Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom koji je otvoren u Splitu 2018. godine pa jednako tako izražavamo svoju potporu pronalaženju pristupačnog i primjerenog prostora za sve osobe s invaliditetom u Zagrebu. Zahvalni smo Ministarstvu rada i mirovinskog sustava te posebno ministru Marku Paviću što je u najkraćem mogućem roku riješio prostor u Splitu i što s jednakom odlučnošću rješava nepristupačan prostor u Zagrebu.

Dosadašnji prostor Zavoda u Zagrebu nalazio se na tri lokacije i imao je neprikladne uvjete za profesionalno obavljanje posla te bio neadekvatan za potrebe Zavoda. Prema našim spoznajama već dvije godine pokušava se pronaći novi prostor u državnom vlasništvu za prostorije Zavoda u Zagrebu, ali je u suradnji s Ministarstvom državne imovine zaključeno kako ne postoji prikladan prostor u državnom vlasništvu te se krenulo dalje u potragu. Spočitava se visoka cijena najma za odabrani prostor iako je isti namijenjen upravo za zakup državnim tijelima sporazumom između Ministarstva državne imovine i Croatia osiguranja. Budući da se u 'Zagrepčanki' nalazi i Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, a unutrašnjost i liftovi su prilagođeni osobama s invaliditetom, te budući da ne postoji neki drugi prikladan prostor u državnom vlasništvu, Inicijativa za pristupačni Split pozdravlja ovaj neophodni korak ka ostvarenju pristupačnosti Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u Zagrebu.

Želimo također naglasiti da ministar Marko Pavić od prvog dana preuzimanja dužnosti skrbi o osobama s invaliditetom te o potrebi pristupačnosti institucija koje rade s osobama s invaliditetom kako bi mogle, u ovom slučaju, pristupiti temeljnoj državnoj instituciji za ostvarivanje svih prava osoba s invaliditetom, kako u Splitu, tako i sada u Zagrebu, što je za svaku pohvalu i prilika da se i ostale državne institucije vode ovim svijetlim primjerom.'

Damir Fatušić