ŠTO JE TU SPORNO Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom seli u 'Zagrepčanku'

Sporna je, dakle, samo cijena najma od 400 tisuća kuna mjesečno, no iz Zavoda su za In Portal detaljno pojasnili zašto je preseljenje njihovih ureda u 'Zagrepčanku' bilo nužno, a sredstva za zakupninu poslovnog prostora osigurana su u Državnom proračunu

 

 Osvanula je vijest kako je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava odlučilo  Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom iz državnih prostora preseliti u poslovnu zgradu, tzv. Zagrepčanku, uz naknadu od 400 tisuća kuna mjesečno. Više o preseljenju i iznosu najma doznali smo u Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom:

- Sadašnji radni prostor Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom uglavnom je smješten u prostorijama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, te ne udovoljava potrebama Zavoda, niti veličinom niti pristupačnošću osobama s invaliditetom. S ciljem pružanja kvalitetne usluge korisnicima, u svibnju 2018. Zavodu je osiguran novi poslovni prostor za potrebe Područnog ureda u Splitu koji je u cijelosti prilagođen osobama s invaliditetom. Radi se o poslovnom prostoru u državnom vlasništvu, većem od tisuću kvadrata, za čije uređenje je izdvojeno oko 7 milijuna kuna - stoji u odgovoru Zavoda.

Prostori u kojima je Zavod smješten u Zagrebu nisu primjereni, rasprostranjeni su na tri lokacije u ukupnoj površini od 1.970 m², predstavljaju problem u efikasnijoj organizaciji Središnjeg ureda, tako i Područnog ureda Zagreb, te će se dugoročno situacija pogoršati. Zavod se bavi  trima djelatnostima – vještačenjem, profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem osoba s invaliditetom. Nedostatak adekvatnog poslovnog prostora u Zagrebu narušava obavljanje svih triju usluga koje profesionalno obavlja Zavod te utječe na svakodnevni rad sa strankama, i to s najranjivijim skupinama: osobe s invaliditetom, djeca s teškoćama u razvoju, hrvatski branitelji koji moraju  i zaslužuju imati primjerene i dostojanstvene uvjete u kojima ih primamo. Događali su se slučajevi na sve tri lokacije u Zagrebu, da radi težine invaliditeta osoba nikako nije mogla pristupiti poslovnom prostoru Zavoda, te su ih naši djelatnici  morali primati na ulici - kažu iz ZOSI -a.

S obzirom na navedenu situaciju Zavod je od 2017. godine tražio od Ministarstva državne imovine mogućnost rješavanja problema poslovnog prostora u Zagrebu dodjelom prostora koji je u državnom vlasništvu. Međutim, Ministarstvo državne imovine očitovalo se kako na području grada Zagreba nema adekvatnog poslovnog prostora za naše potrebe - pojašnjavaju u Zavodu.

Zatim je Zavod  pokrenuo potragu za odgovarajućim poslovnim prostorom u Zagrebu koji treba ispunjavati sljedeće uvjete: arhitektonski pristupačan osobama s invaliditetom, minimalne površine 4.000 m², neposredna blizina gradskog prijevoza (posebno tramvaj), blizina autobusnog i željezničkog kolodvora.

- Cijena najma prostora je u skladu s uputama za izradu državnog proračuna RH za razdoblje 2019-2021.   Svi poslovni prostori koje je Zavod obišao bili su skuplji od propisane cijene, ali niti jedan nije udovoljavao svim traženim uvjetima. Jedini prostor koji je ispunjavao sve navedene uvjete bio je poslovni prostor u poslovnom tornju 'Zagrepčanka'. Za potrebe zakupnine poslovnog prostora sredstva su osigurana u Državnom proračunu za 2019. godinu. U istoj zgradi smješten je i Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom - poručili su iz Zavoda.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti