SLUČAJ ZAGREPČANKA Komentar Ljubice Lukačić i SOIH-a o preseljenju Zavoda za vještačenje osoba s invaliditetom

Djelovanje Zavoda u neprimjerenim uvjetima na tri lokacije potpuno je neprihvatljivo i smatramo da je zadnji čas da se pitanje prostora jedne pristupačne lokacije riješi i da zaživi sustav vještačenja koji je neophodan kako bi osobe s invaliditetom ostvarivale prava koja im pripadaju, zaključak je SOIH-a

Ljubica Lukačić

Saborska zastupnica Ljubica Lukačić u utorak je, vezano za preseljenje Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, istaknula potrebu prilagođavanja prostora u Zavodu za pristup osobama s invaliditetom, napomenuvši da je upravo takav prostor nalazi u zgradi 'Zagrepčanke'.

Lukačić je u izjavi novinarima u Saboru neprimjerenim ocijenila tekst u Jutarnjem listu da će se Zavod iz državnog, gdje ne plaća najam, preseliti u skupi prostor u 'Zagrepčanki' čiji će najam mjesečno koštati oko 400.000 kuna,

Upozorila je da je Zavod sada smješten na tri lokacije u Zagrebu, od kojih niti jednu ne smatra primjerenom za osobe s invaliditetom.

Zaposlenici koji tamo rade nemaju primjerene uvjete za rad. Zavod za vještačenje nema dovoljno vještaka, a u prvim mjesecima ove godine pristiglo je više desetaka tisuća predmeta hrvatskih branitelja za vještačenje. Kada se tome pridoda vještačenje osoba s invaliditetom u sustavu socijalne skrbi i svim drugim sustavima, Zavod za vještačenje godišnje izvještači oko 120.000 ljudi i to treba učiniti u primjerenom prostoru - poručila je.

 Lukačić je podsjetila da Zavod djeluje od 2014., pa su osobe s invaliditetom očekivale za njih primjeren prostor i brzo vještačenje, što do danas nisu dobili. Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, dodala je, taj je problem imalo u i Splitu, gdje sada ipak postoji nova zgrada u koju osobe s invaliditetom mogu bez teškoća doći na vještačenje.

Očekujemo da će to uskoro biti i u Zagrebu, a jedini prostor u gradu koji je tome prilagođen je onaj Zagrepčanke - ustvrdila je.

Zorislav Bobuš - SOIH

Ministarstvo državne imovine, kaže Lukačić, dalo je mišljenje da nijedan drugi prostor ne može 'dati Zavodu', iako u Zagrepčanki postoje i dizala prilagođena osobama s invaliditetom, a tamo je smješten i Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Po pitanju novog prostora Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom očitovao se i SOIH:

- Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) kao krovna organizacija osoba s invaliditetom vezano za rješavanje pitanja prostora u kojem će djelovati Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom smatra da je nakon četiri godine vrijeme da se riješi pitanje djelovanja ZOSI u jedinstvenom prostoru. Naime, na inzistiranje Pokreta osoba s invaliditetom koji je zajedno s nadležnim ministarstvima pripremio parametre za vještačenje kroz Jedinstveno tijelo vještačenja uspostavljen je novi sustav vještačenja koji nije mogao zaživjeti jer nisu stvoreni prostorni preduvjeti kao niti preduvjeti pristupačnosti, a direktno s tim implicirani su i kadrovski preduvjeti – stoji u dopisu koji smo primili.

- Osobama s invaliditetom je neophodan prostor u koji mogu doći bez nepotrebne tuđe pomoći i nedovoljno funkcionalnih pomagala, već samostalno ili visinske razlike svladavati s pomoću dizala. Uz taj prostor potrebno im je i parkirališno mjesto.

Marica Mirić - SOIH

Djelovanje ZOSI u neprimjerenim uvjetima na tri lokacije od 2015. je potpuno neprihvatljivo i smatramo da je zadnji čas da se pitanje prostora jedne pristupačne lokacije riješi i da zaživi sustav vještačenja koji je neophodan kako bi osobe s invaliditetom ostvarivale prava koja im pripadaju.

Konvencija UN-a osobama s invaliditetom garantira pravo na njihovo osobno dostojanstvo, na pravovremeno postupanje i na pristupačnost koja je omogućena svim ostalim građanima, a što je u skladu s Nacionalnom strategijom izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020. godine – zaključak je SOIH-a.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti